2021. január 30.
Egy kis ázsiai konyha: Perilla levelek

Ha nagy ázsiai közösséggel rendelkező területen él, akkor valószínűleg látott kis öreg ázsiai hölgyeket, akik az út szélén sóvárogtak. Kiemelkednek a forró napsütésben, nagyon olcsó áron értékesítik a termékeket, és nap mint nap ott vannak.

[wp_ad_camp_1]

Jelenleg a koreai hölgyek egy halom perilla leveleket árulnak, bár ha elmegy valamelyik koreai élelmiszerboltba, látni fogja, hogy szezámlevélként árulják őket. Nem értem, miért nevezik a perilla leveleket szezámlevélnek, de mégis így van. A Perilla valójában a menta család számos különféle növényfajára utal. A japánok a shiso-t használják, amely kisebb és könnyebb, mint a koreaiak által kedvelt széles, lekerekített perilla levél. A perilla íze, füves, ánizs vagy édesgyökér jegyekkel, kellemes, mint bármely más gyógynövény. Az igazi előnyük a méretük. A nagyobb levelekkel többet tehet, mint az egyszerűen felaprítás és köretként felhasználás (bár ez teljesen elfogadható és finom). A perilla leveleit fokhagymával és zöldségekkel keverhetjük, liszt- és tojástésztában mélyen megsüthetjük, pácolhatjuk, vagy csomagolóként használhatjuk (vagy ezeknek a dolgoknak bármilyen kombinációjára).

Ha kéznél vannak extra perilla levelek, akkor szívesen használjuk őket, mint salátát, a leveleket rizsre és fűszerezett halakra vagy grillezett húsdarabokra tekerve. Az egyik kedvenc készítményem a koreai perilla levelek számára, hogy a leveleket szójaszósz, szezámolaj, ecet, fokhagyma és sok koreai chili por keverékében pácolom. Az eredmény egy enyhén pácolt, fűszeres köret, amely nem nehéz és ugyanolyan addiktív, mint a kimchi. A perilla magokat Koreában alapvetően szezámként kezelik. Por vagy olaj formájában készítjük rendszeres fogyasztásra. Tehát úgy hívjuk, hogy „vad szezám”. Erősebb és határozottabb illatú. Ennek ellenére hasonló a szokásos szezámhoz.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs