2019. november 23.
Egereken végeztek kutatást a hallucináció miatt

Egy személy több okból is tapasztalhat vizuális hallucinációkat, beleértve a hallucinogén anyagok fogyasztását vagy a skizofrénia tüneteit. De milyen agyi mechanizmusok magyarázzák a hallucinációkat? Az új kutatások célja, hogy többet mutassanak be arról, hogy a hallucinációk mennyire nyilvánulnak meg az agyban.

[wp_ad_camp_1]

A mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve (DSM-5) a hallucinációkat “külső érzékelő nélkül előforduló észlelési-szerű tapasztalatoknak” nevezi, “amelyek élénkek és világosak, teljes erővel és a normális észlelések hatásával, de nem önkéntes ellenőrzés alatt állnak. ” Míg megértünk néhány olyan körülményt, amely hallucinációt okoz – gyakran a mentális egészségi állapot vagy a neurológiai állapot áll összefüggésében vele- de még nem tudják megvizsgálni, hogy ezek a jelenségek miként nyilvánulnak meg az agyban. A kutatók egerekkel dolgoztak, amiket egy 4-jód-2,5-dimetoxi-fenil-izopropil-amin (DOI) nevű anyaggal, egy hallucinogén kábítószerrel etettek, amelyet a kutatók gyakran használnak állatkísérletekben.

A többi hallucinogénhez hasonlóan, beleértve az LSD-t, a DOI kölcsönhatásba lép a szerotonin 2A receptorokkal, amelyek részt vesznek a szerotonin újrafelvételének folyamatában, bár más, kevésbé érthető szerepeket is játszhatnak az agyban. A csapat megállapította, hogy ellentétben azzal, amit vártak, az egerek csökkent vizuális jelátvitelt tapasztaltak a vizuális kéreg neuronjai között – az agy régiója nagyrészt felelős a vizuális információk értelmezéséért. A neuronok mintáinak időzítése is megváltozott. “Előfordulhat, hogy a vizuális hallucinációk az agyi idegsejtek, vagy az ellentmondásos jelek következtében alakulnak ki” – jegyzi meg Cris Niell vezető szerző, aki az Oregoni Egyetem egyetemi docense.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs