2019. augusztus 09.
Dr. Zsuffa Ákos elgondolása az új rendszerről

A negyedik ipari forradalom nem, hogy közeledik, de már javában zajlik is, így a munkaerőpiaci elvárásoknak való megfelelés okán, valamint a régi elavult OKJ-s képzési rendszer lecserélése miatt új rendszerre van szükség.

[wp_ad_camp_1]

Dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke elmondta véleményét mit gondol a kormány által elfogadott Szakképzés 4.0 rendszeréről. Az OKJ 780 szakmát tartott számon, amik közt rengeteg olyan szakképesítés volt, melyek nem igazodtak a munkáltatók által hirdetett munkakörökbe, valamint nem volt egyszerű kiigazódni köztük. Éppen ezért a kormány igyekszik modernizálni ezt a rendszert és egy két szaklistás rendszer jön létre. az alaptudást nyújtó alapszakmákat egyházi vagy állami iskolarendszerű oktatásban berkein belül lehetne tanulni, míg a speciálisabb szaktudást felnőttképzési kurzusokon szerezhetné meg az tanuló. Dr. Zsuffa Ákos elmondta, hogy az új irányt üdvözlendőnek tartja és már épp ideje volt egy ilyen modernizációnak.

A felnőttképzés nagy előnye, hogy a piaci igényekhez alkalmazkodik. Gyakorlatilag bárki részt vehet felnőttképzésben. Úgy is mondhatjuk, hogy az élethosszig tanulás nevezetű trend egy kiváló alapja lehet. A távol-keleti országokban ennek nagy hagyománya van. Az új rendszer elősegítheti a felnőttképzésben való részvételt. Dr. Zsuffa Ákos úgy gondolja, ha a megfelelő kritériumok adottak, akkor az új rendszer mindenképp sikeres lehet. Szükség is van az új rendszerre, mivel a munkavállalók többsége élete során több munkahelyen, illetve munkakörben is megfordul. Ezért szükség van minőségi átképzési lehetőségre, hogy a munkaerőpiaci kihívásoknak megtudjanak felelni azok, akik át akarják képezni magukat és az új munkakörben szeretnének érvényesülni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs