2021. december 12.
Diétás tanácsok asztmára

Az asztma egy krónikus légúti betegség, és meglehetősen nehéz kezelni. De tudta, hogy az étrendje befolyásolhatja az asztmát? Bár a kutatás még korántsem végleges, van néhány tipp, amelyek arra utalnak, hogy az, amit eszünk, segíthet könnyebben lélegezni. Az egészséges táplálkozás ugyanolyan fontos, mint az edzési rutin, és ez segíthet fenntartani az egészséges testsúlyt, mert az elhízás kiváltó tényező lehet egy asztmás rohamban.

Ismernie kell néhány diétás tippet, amelyek segítenek enyhíteni az asztmát azáltal, hogy enyhítik annak tüneteit, mint a köhögés, légszomj és ziháló légzés. Soha nem tudhatja, milyen ételek válthatnak ki gyulladást vagy csökkentik az asztmát okozó légúti gyulladást. Az egészséges, gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrend betartása csökkentheti az asztma kockázatát. A zöld zöldségek és a flavonoidokban gazdag ételek fogyasztása csökkentheti az asztma kockázatát. A kutatók úgy vélik, hogy ez a gyümölcsökben és zöldségekben található antioxidánsoknak köszönhető, amelyek megvédik a légutakat a károsodástól, így csökkentve az asztma kockázatát. A gyümölcsök, például az alma, a C-vitaminban gazdag citrusfélék, a banán és a zöldségek, például a sárgarépa, valamint a zöld leveles zöldségek hasznosak az asztma kockázatának csökkentésében.

Az asztmában szenvedőknek gyakran alacsonyabb a magnéziumszintje, és néhány tanulmány kimutatta, hogy ennek az ásványi anyagnak a bevitele javíthatja a tüdő működését. Az olyan élelmiszerek, mint a laposhal, a mogyoróvaj, a zabpehely, a gabonafélék, a burgonya és a szójabab, jó adag magnéziumot tartalmaznak. Ha azonban a dió kiválthatja az asztmás tüneteit, ne vegye be az étrendjébe. Ha az asztmás tünetei edzés után jelentkeznek, a hidegvízi halakban található omega-3 zsírsavak enyhülést találhat. Ezek az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a tüdőgyulladást és csökkentik a szövetkárosodást az asztmás roham után.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs