2016. április 02.
Diétás étrend hasmenésre

A hasmenés kellemetlenségeit sajnos minden ember ismeri, és tapasztalja időközönként, amik szinte minden előjel nélkül megjelenhetnek a nap bármely pontjában, így az embert diétára kényszerítik. A hasmenés önmagában nem egy betegség, hanem inkább valamilyen betegségnek a tünete.

[wp_ad_camp_1]

Röviden úgy határozhatnánk meg, hogy egy nap folyamán gyakran előforduló, nagyobb mennyiségű, híg székletürítés. Ezen kellemetlen tünet kísérője lehet a láz, a hányinger, a hascsikarás, a levertség és a puffadás is. A hasmenés számos betegségre utalhat, de ha több napon át jelentkezik, és nem szűnik meg, akkor a következő betegségekre utalhat: ételmérgezés, pajzsmirigy fokozott működése, emésztési zavarok, táplálékallergiák, stb. Hasmenés esetén a következő étrend betartása szükséges: tejcukormentesség, könnyen emészthető ételek fogyasztása, kímélő fűszerek használata, az egyéni érzékenység figyelembe vétele, valamint gyakori kis étkezések. Ha diétára szorulunk, érdemes az első napot koplalással kezdeni, hiszen így tehermentesítheti az emésztőrendszert.

Ezeken kívül fordítson komoly figyelmet a folyadékbevitelre is, ami lehet akár napi 3 l. Az elveszített elektrolitok pótlására fogyaszthat teákat is, zöldségleveket, vagy bármilyen hígított gyümölcslét. Ezután általában kezd megjönni az étvágy, de még mindig jobb, ha odafigyel az étkezésre, fokozatosan kezdjen el olyan ételeket enni, mint a rizs, a burgonya, sárgarépa, és ha fogyasztja is ezeket, mindenképpen főve ajánlott. Fontos elkerülni ilyenkor a túlzottan zsíros ételeket, de lassanként vissza lehet állni a könnyebb húsokra és tejtermékekre. Egy hét elteltével már fogyaszthat sovány húsokat (sertést, marhát), tejtermékeket (kefir, natúr joghurt), zöldségeket (burgonya, padlizsán, saláták), gyümölcsöket (alma, banán, narancs), valamint fűszereket is (kapor, kömény, fahéj).

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs