2016. november 02.
D-vitamin az egészséges csontokért és az optimizmusért!

Az év minden hónapjában oda kellene figyelnünk a megfelelő vitamin bevitelre, de különösen igaz ez a hűvösebb időszakokra. Ilyenkor nemcsak a magas dózisú c-vitaminra kell gondolni, amely segít megelőzni egyebek között az őszi-téli náthát, hiszen ott van például még a d-vitamin is, amelynek pótlására érdemes nagy hangsúlyt fektetni a borongósabb periódusokban.

[wp_ad_camp_1]

Azonban nem kell kétségbeesnünk a meghosszabbodott éjszakák periódusában sem, hiszen ezt a vitamint nemcsak külső forrásból nyerheti ki a szervezetünk, a megfelelő táplálékok fogyasztásával ugyanis gondoskodhatunk a kellő mennyiségű d-vitamin bevitelről. Szerencsére egy olyan vitaminról beszélünk, amely számos, a mindennapi étrendünkben is szereplő ételben benne van. Elsődleges forrása azonban a csukamájolaj, de megtalálható a legtöbb halfélében – például a heringben, a lazacban, a tonhalban vagy a szardíniában -, de szintén kiváló d-vitamin forrásnak minősülnek még a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek, valamint a tojás és tejtermékek fogyasztása is erősen javallott.

Természetesen szükség esetén akár táplálékkiegészítő formájában is magunkhoz vehetjük. A túladagolástól felesleges tartani, ennek bekövetkeztéhez ugyanis a napi ajánlott adag százszorosát kellene bevennünk. És hogy mi mindenben segít ez a vitamin? Nos, elsősorban a csontjaink erősítésében van kulcsfontosságú szerepe, éppen ezért a d-vitamin pótlásával a legegyszerűbb megelőzni például az angol kór kialakulását a kicsiknél!

Ez a sokoldalú vitamin továbbá hasznosnak bizonyul a megfelelő szív- és izomműködés szempontjából, hasznos eszköze a méregtelenítésnek, de nemcsak fizikai, hanem szellemi egészségünk is függhet tőle. A b-vitaminokhoz hasonlóan nyugtató hatással van az idegrendszerünkre, így a d-vitamin is sokat segíthet abban, hogy optimistábban tudjuk szemlélni a világot! Az elmúlt néhány évben elvégzett kutatások arra engednek következtetni, hogy a d-vitamin segíthet megelőzni a mellrákot, a különböző szembetegségeket, valamint a cukorbetegség kialakulását is megakadályozhatjuk a segítségével!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs