2019. július 22.
Csipkebogyó jótékony hatásai

Ezt a kis piros bogyós növényt szinte mindenki ismeri, ám kevesen tudják, róla, hogy az egyik legnagyobb C-vitamin forrás. A csipkebogyó egy vadon élő növénynek a termése, mégpedig a vadrózsának. Nézzük milyen jótékony hatással rendelkezik.

[wp_ad_camp_1]

A csipkebogyó számos jótékony hatását már ősidőkkel ezelőtt felfedezték és alkalmazták. Régen főként sorvadásos betegségek ellen alkalmazták. A csipkebogyót már a Bibliában is megemlítik, ahol jelképként és gyógyítással kapcsolatban beszélnek róla. Mint már említettük, hogy igen magas a C-vitamin tartalma, ám ezen felül még számos más vitamin is megtalálható benne. A csipkebogyóban tízszer több C-vitamin található meg, mint a citromban. Melyről köztudott, hogy növeli az ellenálló képességet, illetve kiválóan alkalmazható meghűléses betegségek esetén. Továbbá megtalálható még benne B1, B2, K és P-vitamin, illetve cukor, pektin, gyümölcssav, magnézium, vas, kalcium, illóolaj, cseranyagok és nyomokban karotint is tartalmaz.

Amennyiben rendszeresen fogyasztunk csipkebogyót, akkor azzal megnövelhetjük a szervezetünk ellenálló képességét. Illetve a benne található flavonoidok gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatást fejtenek ki. A pektinek pedig az emésztésünkre lehetnek jótékony hatással. Ezen felül még elmondható róla, hogy a magas magnézium tartalmának köszönhetően fontos szerepe van a szív és az érrendszeri megbetegedések megelőzésében, illetve a keringési zavarok gyógyításában. Ezen felül még elmondhatjuk róla, hogy gyógyhatással lehet a bélhurutra, hörghurutra, illetve jótékony hatását fejti ki a vesekőre és homokőrre egyaránt. Illetve serkenti a mellékvesék és a máj működését, vércsillapító és emésztésjavító hatással is rendelkezik. Ráadásul még a sejtek öregedését is gátolja.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs