2022. június 30.
Cserépkályha előnyei és hátrányai

Ha fűtésről van szó, akkor sok esetben abból kell főzni, ami van. A társasházak többségében kiépített távfűtés gondoskodik a téli melegről, ezekben az otthonokban nem is igazán lehetséges – vagy ha igen, akkor csak nagyon körülményesen – leválni a hálózatról és valami egyedi megoldást alkalmazni.

Családi házak, és bizonyos lakások esetében már más a helyzet. Ilyenkor sokszor magunknak kell gondoskodni a rendszer kiépítéséről és karbantartásáról is, ami miatt aztán érdemes nagyon alaposan meggondolni, hogy mi mellett tesszük le a voksunkat, hisz előfordulhat, hogy a kényelemnek – pl. gázzal történő fűtés esetén – végül nagy ára lesz, hisz egy kazáncsere nem épp olcsó mulatság, arról nem is beszélve, hogy a meghibásodásokat, és az évente esedékes ellenőrzéseket is saját zsebből kell fizetni. Ezért aztán érdemes elgondolkodnak azon, hogy valami klasszikus fűtési megoldást válasszanak, ami ráadásul mutatós is, ilyenkor pedig a cserépkályha egy rendkívül jó alternatívának tűnik.

Vitathatatlan, hogy az ilyen módon történő fűtésnek megvannak a maga előnyei, ám ahhoz, hogy hosszú távon elégedettek legyünk, a hátrányait is ismernünk kell. A kandallóval szemben a cserépkályha nagyon jól tartja a meleget, még hosszú órákkal azután is forró, hogy elaludt benne a tűz. Emellett a fával való fűtés még mindig a legolcsóbb megoldások egyike, ez is egy tagadhatatlan előny. Azzal azonban érdemes számolni, hogy az olcsósága mellett a fával fűtés aránylag kényelmetlen, és piszkol. Ugyanakkor egy cserépkályha – főképp, ha igényesebb darab – egyáltalán nem olcsó, és ha egy nagyobb lakásról, vagy házról van szó, akkor szinte biztos, hogy egy darab nem is lesz elég, így érdemes úgy kalkulálni, hogy mire mind elkészül, az mindenképpen milliós tétel. Cserébe nem igényel különösebb karbantartást – noha minden fűtési szezon kezdete előtt azért át kell nézetni egy szakemberrel -. Vannak tehát előnyei, és hátrányai egyaránt a cserépkályhával történő fűtésnek, és hogy számunkra megfelelő megoldás-e, azt alapos mérlegelés után szabad csak eldönteni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs