2020. május 20.
Csalántea, a klasszikus gyógytea

Ha sorra vennénk azokat a gyógynövényeket, amelyek a legtöbb jótékony hatással bírnak a szervezet állapotára vonatkozóan, akkor a csalántea biztosan előkelő helyet foglalna el közöttük.

[wp_ad_camp_1]

A vértisztító növényként is számon tartott csalán elsősorban belsőleges fogyasztásra ajánlott, de külsőleg is számos esetben alkalmazható eredményesen. A csalántea aktívan hozzájárul a méregtelenítéshez és az anyagcsere során a salakanyagok távozásához. Hatóanyagai elősegítik a vér húgysavszintjének csökkentését és ízületi gyulladások esetén is bizonyította már eredményességét. A sajgó ízületeknek remek gyógyírt jelent, de lázcsillapítás, vérszegénység esetén is gyakran alkalmazták már nagyanyáink is. A csalántea rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ezért az immunrendszer is erősíthető fogyasztásával. Nem csak levelét, de gyökerét is felhasználhatjuk, ez utóbbi főleg allergiás betegségeknél, vércukorszint csökkentésnél, valamint a prosztata betegségeinél javasolt.

Érdemes hat hetes kúrát tartani a csalántea fogyasztásával, naponta egy csészényit célszerű reggel fogyasztani. Vízhajtó hatásait kihasználva akár fél litert is megihatunk a délelőtt folyamán. Amennyiben lázat szeretnénk csillapítani vele, akkor naponta étkezések között érdemes fogyasztani. Külsőleg is alkalmazhatjuk a csalánteát. Fél liter vízhez adjunk egy evőkanál szárított csalánlevelet, majd ezt leszűrve használjuk gargarizálásra a teát. Mivel köptető hatással is bír, így remek választás felső-légúti megbetegedések alkalmával. Gőzölhetünk teájával arcot, friss levelével pedig csillapíthatjuk a rovarcsípéseket. Ez a különös érdekessége, ugyanis a csalán csípésével a rovarcsípés okozta fájdalom enyhíthető. Legjobb, ha mindig van otthon megfelelő mennyiségű szárított csalán, melyet gyakran alkalmazhatunk az egészség és a jó közérzet védelmében.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs