2020. július 31.
Chile húsvéti szigetei

Bár a Húsvét-sziget technikailag Chile nemzetéhez tartozik, a Csendes-óceán szívében található. Eredetileg Te Pito O Te Henua néven volt ismert, és a Húsvét-sziget a bolygó egyik legtávolabbi pontja.

[wp_ad_camp_1]

Helyszíne ellenére, vagy talán emiatt, a Húsvét-sziget egy lenyűgöző célpont, amely évente sok érdeklődést és számtalan látogatót vonz. Noha a sziget legismertebb ikonjai a Moai nevű szobrok, a Húsvét-szigeten megdöbbentő nagyságrend van. A holland látogatás idején a Húsvét-sziget civilizációja már drasztikus hanyatlásban volt, a túlzott népesség, az erdőirtás és a korlátozott természeti erőforrásokkal rendelkező, rendkívül izolált sziget kiaknázásának eredményeként. A szobrok még mindig álltak, amikor Roggeveen meglátogatta a szigetet, de James Cook 1774-ben tett látogatása szerint sok kidőlt. A legtöbbet a klánok közötti későbbi konfliktusok során döntöttek ki.

Körülbelül 50 Moai-t építettek újra az utóbbi időben. Manapság a Húsvét-sziget élénk, festői és kulturális szempontból releváns hely, virágzó idegenforgalmi iparral. Lakosságának alig több mint fele őshonos a szigeten, és a helyi kultúra továbbra is fennáll. A Moai mítoszok szerint az istenek által őrzött családi barlangok körül helyi kő kézműves termékek találhatók, több mint 4 petroglyph és részletes faragványok. Távoli elhelyezkedése ellenére a Húsvét-szigetre érkezés könnyebb, mint amire számíthat. Rendszeres járatok érkezhetnek Chileből és Tahitiról. A Húsvét-sziget nedves, szubtrópusi klímával rendelkezik, ezért egész évben viszonylag meleg hőmérsékletet várhat. A Déli féltekén való elhelyezkedése miatt azonban a Húsvét-szigeten az év leghidegebb hónapjai június és augusztus között vannak. A Húsvét-szigetre való utazás nem lenne teljes, ha a Moai-t vagy ikonikus figurákat nem nézné meg, amelyeket az Ahu nevű alapokra helyeztek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs