2021. június 03.
Bolhás fertőzés kezelése

A bolhacsípésre való túlérzékenység és a bolhacsípés következtében kialakuló allergiás bőrgyulladás a leggyakoribb betegség a háziállatok között. A túlérzékeny kutyák, illetve macskák esetében már 1-2 bolhacsípés is kiválthat zavaró allergiás reakciókat.

[wp_ad_camp_1]

Kezdetben csak az állat egyre gyakoribb vakaródzása figyelmeztet a problémára, az adott területet megfigyelve azt tapasztaljuk, hogy házikedvencünk bőre vöröses, hegesedés és karmolások borítják, ék alakú bőrpír és a szőr kihullása figyelhető meg a faroktő környékén és a lábak hátsó felén. macskák esetén gyakran a test hátsó részének egésze megkopaszodik. A sebes bőr könnyebben fertőződik meg különféle bakteriális vagy gombás betegségekkel. A bolhák nemcsak veszélyes fertőzéseket juttathatnak az állat testébe, a kutyáknál előforduló galandféreg köztigazdái is, ezért a bolha elleni kezelést célszerű féreghajtással kiegészíteni. Ha már szemmel láthatóak a bolhás fertőzés tünetei, akkor nem elég a fürdetés vagy a bolha elleni nyakörv alkalmazása. Súlyos esetben állatorvos által javasolt gyógyszeres kezelés segíthet a problémán.

Kedvencünk fekvőhelyét a lehető legmagasabb hőfokon mossuk ki, alaposan ki kell takarítani a kutya teljes környezetét. Ha az állat a lakásban él, akkor mindent fertőtleníteni kell hiszen, ha a bolhapete megtapad a cipőnk talpán, akkor mi magunk lehetünk a fertőzés közvetítői. Alapos porszívózás után ürítsük ki és dobjuk el a porzsákot, hogy a bolhák petéi ne keljenek ki benne, újra fertőzve a lakást. Ha sok bolha van a házban, akkor bolhapor kiszórása, vagy permetezés segíthet megszabadulni tőlük. Ha sikerült kiirtani a bolhákat, folyamatos védekezésre van szükség az újabb fertőzések elkerülésére. Ehhez használhatunk nyakörvet, bolhaírtó cseppeket, spray-t vagy szájon át adható tablettát.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs