2021. június 06.
Body shaming – óriási károkat okozhat

A body shaming, vagyis a másik ember testének kritizálása, a testszégyenítés jelensége gyakori jelenség napjainkban. Felmérések szerint a nők közel 93, a férfiak 86,5 százaléka kapott már kritizáló megjegyzéseket a testére. A body shaming áldozatai többnyire túlsúlyos, vagy az átlagtól eltérő testi jellegzetességgel rendelkező – kis mell, szeplők, sötét bőrszín, nagy orr – emberek.

[wp_ad_camp_1]

A body shaming a testalkaton kívül betegségekre, fogyatékosságra is kiterjedhet – bőrbetgségekre, terhesség alatti szülés utáni alakváltozásokra, kopaszségra. A megszégyenítést sokan már gyermekkorban átélik, ezek az élmények hosszú évekig, évtizedekig is hatással lehetnek a személy életére, komoly károkat okozva önbizalmában és testképében. Jellemző, hogy a body shaming élménye még évek múltán is erős érzelmi reakciót váltanak ki, amelyeket elől gyakran az evésbe menekülnek. Igy aztán kialakul az ördögi körforgás, a túlsúly miatt megszégyenített gyermek évekig szenved a rossz élmény miatt, a kezelhetetlen érzelmek miatt falásroham alakulhat ki, ami tovább ronthatja az önértékelést és súlyosbítja az elhízást. A túlsúly vagy más testi eltérés megbélyegzi az embert. Aki nem tudja elutasítani ezt a stigmát, hanem magáévá teszi, annak folyamatos stresszforrást és ezzel egészségügyi kockázatot jelent az élmény.

Az interneten a közösségi oldalakon kiposztolt képek alatt is egyre több negatív megjegyzéssel találkozhatunk. „Túl izmos vagy, úgy nézel ki, mint egy férfi”, „bátor vagy, hogy ilyen alakkal ki mersz menni a strandra”, „a helyedben nem mutogatnám magam”. A hírességek is áldozatai lesznek a body shamingnek, aminek elkövetői gyakran nevüket, arcukat nem vállalva kritizálják a másikat. A megszégyenítő megjegyzések mögött valószínűleg alacsony önértékelésű, sérült lelkű emberek állhatnak, akiknek örömöt okoz a másik ember megalázása.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs