2019. december 15.
Blankoló, vagyis kábelcsupaszító

A blankoló általában a kábel vezetékek lecsupaszítására való. Általában szakembereknél található meg ez a kéziszerszám, azonban bizonyos esetekben a háztartásba is jól jön. Az alábbiakban nem csak arról esik szó, hogy mit érdemes tudni a blankolóról, hanem azt is eláruljuk honnan érdemes rendelni.

[wp_ad_camp_1]

Blankoló nem más, mint egy olyan eszköz, aminek segítségével a vezetékvéget le lehet csupaszítani, vagyis le lehet szedni a szigetelést. Ha egy vezetésvéget megfosztunk a szigeteléstől, akkor szakszóval élve, blankolunk. A blankolást akár szerszám nélkül is meg lehet oldani, például csípőfogóval vagy egy életlen késsel, bár ezekkel jóval nehezebb és szöszölősebb munka, arról már nem is beszélve, hogy ezek a módszerek felvetnek jó pár munkavédelmi kérdést, valamint könnyű sérülést szerezni a blankolás közben. Mindezek alapján azt gondolhatnánk, hogy a blankoló, valami igazán drága eszköz, azonban szerencsére erről szó sincs. Mindössze pár ezer forintos kiadást jelent, az olcsóbbakhoz már egy-két ezer forintért is hozzá lehet jutni.

A blankoló használata rendkívül egyszerű. Egy olyan fogószerű eszköz, amit össze kell nyomni, ekkor a két kis él bevágja a vezeték szigetelését, majd az újabb összenyomás hatására hátra is húzza, vagyis lehúzza a vezetékről. Általában a lehúzás hossza állítható, különösen a profibb blankolók. Vannak egészen vékony és vastag vezetékekhez kapható blankolók, de vannak olyanok is, amik beállíthatók. Ezáltal a két éles kés annyira kerül közel egymáshoz, amennyire szeretnénk. Ha bővebb információkra van szüksége, akkor érdemes ellátogatni a 3bnetwork.hu weboldalra, ahol kiváló minőségű blankolók széles választékát találja különféle árkategóriákban, így az Önnek megfelelőt választhatja ki!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs