2017. február 26.
Bernáthegyi, a mentőkutya

Bizonyára mindenki ismeri a bernáthegyi kutyafajtát. Ha máshonnan nem is, akkor a Beethoven című családi vígjátékból biztosan. Az már ott is kiderült, hogy ez a fajta egy igazi családi kutya, és nagyon tudja szeretni gazdáit, ahogy az is, hogy nem kifejezetten lakásban tartható állatról van szó. Ezen felül persze rengeteg mindent el lehet mondani a bernáthegyi kutyákról, melyek által egy egész képet kaphatunk a fajtáról, és ezáltal inkább eldönthetjük, hogy nekünk való ebről van-e szó.

[wp_ad_camp_1]

A bernáthegyit mindenki úgy ismeri, mint hegyi mentőkutya, és ez nincs is hiába, hiszen eredetét tekintve is a svájci Alpokba tekinthetünk vissza, ahol ilyen jellegű szolgálatot teljesített. Habár pontosan nem tudjuk, hogy honnan származik az alpesi masztiff leszármazottja, Európában minden bizonnyal Svájcból ismerhetjük. Itt évszázadokon át tenyésztették védelmező, őrző, vezető és életmentő kutyaként. Az Európa egyik legmagasabban fekvő és legősibb településén alapított Szent Bernát kolostorban alkalmazták a kutyafajtát, amely a nevét is innen kapta. Többnyire a lavina alatt ragadt emberek megsegítése volt a célja az ekkor még teljesen rövid-szőrű bernáthegyinek. (Később az újfoundlandi fajtával keverték, így kapott hosszabb szőrzetet.) A leghíresebb bernáthegyi Barry volt, aki az 1800-as évek elején mintegy 40 embert mentett meg egymaga. Sajnos az egyik mentés az életét követelte, mivel az egyik megmentett vadállatnak hitte, és lelőtte. Azonban tiszteletére szobor készült, és a kolostorban mindig van egy Barry névre hallgató bernáthegyi kutya.

A bernáthegyi azóta is nagy becsben tartott kutya, és nem csak a Szent Bernát kolostorban. Habár európai származásától függetlenül inkább Amerikában vált elterjedté, nálunk is megtalálható, mint kedves, nyugodt természetű családi kutya. Erre a célra pedig tökéletes is, hiszen igen barátságos, ragaszkodó és intelligens kutyafajtáról van szó. Ha valakit szeret, azt nagyon tudja szeretni, és ennek megfelelően igencsak ragaszkodik is a gazdáihoz. Igényli is a közelségüket, így azoknak, akiknek nincs idejük rá, ne tartsanak ilyen kutyát.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs