2021. február 08.
Begónia fajták kertekhez és cserepekhez

Ha megvett egy csomag begóniát a szupermarketben, hogy hozzáadjon egy cserepes virágot az elülső tornáchoz, akkor még alig kezdte megkarcolni a Begonia nemzetség felszínét – több mint 1800 növényfajból álló csoportja van, mind őshonos trópusi vagy szubtrópusi régiókban.

[wp_ad_camp_1]

A begóniák legfőbb vonzereje, hogy sok fajta látványos virágokat hoz árnyékos körülmények között, ahol kevés virágos növény virágzik. Rostos gyökerű: Ebbe a csoportba tartozik a viasz begónia, a nád begónia, a sárkányszárnyú (angyal szárnyú) begónia és más típusú növények, amelyek mindegyikének szokásos gyökérgömbje van. A levelek általában kerekek és viaszosak, viszonylag kicsik. A virágok is meglehetősen kicsik. A cserepes növények tovább virágozhatnak, ha beltérbe viszik őket, és télen átültetik vagy egy világos ablakba helyezik őket. Gumós begónia: Ennek a csoportnak vannak a leglátványosabb virágai, nagy virágzása neonszerű árnyalatú rózsaszín, sárga, narancssárga, piros vagy fehér lehet. Húsos, kerek gumós gyökere van, mint a burgonyának, és általában nyár közepén, őszig virágoznak. A gumókat gyakran évente ültetik vagy télre bent is ki lehet őket ásni és tárolni. Ez a típus népszerű mind a kerti ültetés, mind a cserepek számára.

Hardy begóniák: Ezek a típusok a Begonia grandis fajhoz tartoznak. A 6. zónára jellemzőek, és a déli kertekben általában évelőként termesztik őket. A gumós begóniákhoz hasonló lombozatuk van, de meglehetősen kicsi rózsaszín vagy fehér virágokat teremnek. Rizómás begónia: Ezek a begóniák húsos gyökerekkel és szárakkal kúsznak a talaj felszínén. Leginkább érdekes lombozatuk miatt termesztik őket, és gyakrabban szobanövényként használják, mint kerti növényként. Virágzásuk az egész növényt lefedheti. Rex: Ez a rizómás begóniák alkategóriája, az összes begónia legpompásabb lombjával. A virágok meglehetősen jelentéktelenek. Leggyakrabban szobanövényként is használják őket, de kissé finomabbak, mint a legtöbb rizómás típus.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs