2022. július 12.
Balatoni nyaralást tervezel? Ne csak a strandolásról szóljon!

A magyarok jelentős része számára a nyaralás egyet jelent a Balatonnal, és ez így is van rendjén. Európa szerte híres tavunk olyan egyedülálló adottságokkal rendelkezik, amelyek megunhatatlanná teszik a kicsik, és a nagyok számára egyaránt.

A déli part alacsony vizével a pancsolók örök kedvence, míg az északi rész egy merőben más hangulatot áraszt magából. Itt a vitorlázásé, no és persze a borvidékeké a főszerep, és egy napot eltöltve itt úgy érezhetjük, mintha egy kicsit mi magunk is ide tartoznánk. Ez a Balaton egyik legfőbb bája és vonzereje is egyben. Év közben sokszor el is felejtjük, hogy mekkora kincs is a magyar tenger, ám amikor beköszönt a kánikula, és elérkezik a várva várt vakáció ideje, akkor egy csapásra visszatérnek a csodálatos emlékek, és eljátszunk a gondolattal, hogy inkább itt élnénk le az életünket, a városi forgatag helyett.

Éppen azért, mert ennek a tónak tényleg ezer arca van, hatalmas hiba, ha az ott töltött időt kizárólag a fürdőzésnek szenteljük. Persze érdemes minden nap megmártózni a kitűnő vízben, ám a pancsolás mellett annyi lehetőséget rejt magában a környék, hogy egyszerűen vétek elpazarolni az időnket úgy, hogy egyiket sem próbáljuk ki. Ha pedig Balaton, akkor vitorlázás, ez nem is lehet kérdés. Szerencsére nem kell, hogy saját hajóval rendelkezzünk, sőt, attól sem kell tartanunk, hogy vagyonokat kell elkölteni pár órányi hajókázásért. Rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre az egészen kicsi vitorlásoktól kezdve a nagyobb hajókig bezárólag, gyakorlatilag csak rajtunk múlik, hogy melyiket választjuk. Ha pedig meguntuk a vízen ringatózást, akkor pattanjunk két kerékre, hisz messze földről híres a tavat körülvevő bicikliút, amely pompás tájakon át vezet, és hatalmas élményt ad a bebarangolása. Útközben pedig álljunk meg néha, együnk – és igyunk – egyet a helyi termelők portékáiból, és adjunk hálát a természetnek azért, mert itt van nekünk ez a gyönyörű tó, amelynek közel és távol nincs párja.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs