2019. március 01.
Babamúzeum home gallery

Több mint egy éve, 2018-ban fogalmazódott meg a babakészítő népi iparművész, Marozsyné Guba Rózsa számára ez saját készítésű alkotásokból álló babamúzeum kivitelezése.

[wp_ad_camp_1]

A közel 30 év munkássággal rendelkező művész kidolgozott egy teljesen egyedi turisztikai projektet, melynek lényege Európa és a Világ főbb viseleteinek, hagyományainak, jelentős és ikonikus történelmi figuráinak bemutatása a jelenkor számára. Ezen projekt egy átdolgozott változata kerül idén megvalósítására Iváncon, az Őrségi Nemzeti Park „kapujában”, az úgynevezett „home gallery” formában. Ez a múzeumi vagy kiállítási formáció egyre népszerűbb jelenleg az USÁ-ban például, mivel nem csupán egy kötött,  múzeumi vagy kiállítási légkörben látogathatjuk meg a kiállítást, hanem családias környezetben, barátságos hangulatban tekinthetjük meg a kiállítás tárgyait.
Marozsyné Guba Rózsa – 1951-ben született az Alföldön (Magyarország). 1985-ben kapta meg a babakészítő népi iparművész címet.

Feldolgozta és zsűriztette Magyarország tájegységeinek a jelentős népviseleteit. Így például Sárköz, Kalocsa vidékének népviseleteit az 1800-as évek kezdetéig, valamint Baranya, Dunántúl, az Alföld és a Palócföld számos népviseletét is. Munkái jelentős részét a japán piacra készítette, de megtalálhatók a világ szinte minden táján. Munkái számos “államközi” ajándék részét képezték a 80-as években, így megtalálhatók voltak pl. Helmuth Kohl kancellár és Fidel Castro gyűjteményében is.  A sok év tapasztalatát pedig remélhetőleg sikerül egy új és egyedi múzeumi formában felhasználni a babamúzeum létrehozásával. Reményre ad okot, hogy, jelenleg is számos nemzetközi utazási magazin várja, beszámolhasson a megnyitóról, ezzel is erősítve a térség és az új babakiállítás vonzerejét.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs