2022. november 21.
Ázsia legnagyobb sivataga a magyarok számára is elérhető!

A Góbi-sivatag, Ázsia egyik legnagyobb sivataga ad otthont a Khongor homokdűnéknek. Több mint 12 km széles, 180 km hosszú és 80 méter magas, ez a világ egyik legnagyobb és legszebb homokdűnéje.

Ázsia legnagyobb sivataga az Arab sivatag, ezt követi a Góbi sivatag, amelyről bővebben olvashat az axa-assistance.hu weboldalon. A Góbi-sivatag régészeti jelentőséggel bír. Sok fontos kövületet találtak itt, amelyek közül a legemlékezetesebb az első dinoszaurusztojások felfedezése 1923-ban. A nagy Mongol Birodalom részeként fontos szerepet játszott a történelemben, és helyszínéül szolgált, hiszen több fontos város is van a Selyemút mentén. A Góbi-sivatag régiója Európában először Marco Polo révén vált ismertté a 13. században, aki élénken írta le ezt a hatalmas területet. 1987-ben a Gansu tartományban található Dunhuang város közelében található Mogao-barlang komplexumot az UNESCO Világörökség részévé nyilvánították. Ez a kínai buddhista barlangtemplomok sorozata a 4. és a 10. század között jött létre, és fontos történelmi festményeknek ad otthont. A Góbi-sivatag meglepően sok állat otthona. Ez magában foglalja a gazellákat, a macskákat, a tevéket, a mongol vadszamarakat és egy egész rakomány gyíkot.

A mongol Góbi-sivatagot időnként hópárducok, barnamedvék és farkasok is meglátogatják. Igen, emberek is élnek a sivatagban! Bár ennek a hatalmas kiterjedésű földnek a lakossága viszonylag kicsi. Valójában kevesebb, mint 3 személy négyzetmérföldenként. A Góbi-sivatag legtöbb lakója szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozik, és nomád életet él. Hagyományos lakótereket használnak, amelyeket mongol gereknek (jurtáknak) neveznek. Bővebb leírásért és további információkért a sivatagokról nézzen be bátran az axa-assistance.hu weboldalra.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs