2019. október 10.
Az olívaolaj-kivonat egészségügyi előnyei

Az olívabogyó-kivonatnak számos potenciális egészségügyi előnye lehet, például a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentése. Bár a kutatók az állatokon végzett kutatások nagy részét elvégezték, a kivonat néhány emberi kísérletben is ígéretesen néz ki. A mediterrán térségben élő emberek már régóta használják az olíva leveleit étrendjük és a hagyományos gyógyszerek részeként.

[wp_ad_camp_1]

Az olajbogyó levelek több kulcsfontosságú polifenolt tartalmaznak, mint például az oleacein és az oleuropein. A polifenolok a növényekben természetes módon fordulnak elő, és a kutatások azt sugallják, hogy segíthetnek a különböző állapotok, például a szívbetegségek és a rák ellen. Ezek a polifenolok lehetnek az olívaolaj-kivonat egyes potenciális egészségügyi előnyei. Az olívafa levelei oleuropeint tartalmaznak, ami egy polifenol, amely segíthet megelőzni a súlygyarapodást. Egy 2016-os vizsgálatban a kutatók orálisan adták be az oleuropeint az elhízással rendelkező patkányoknak. 8 hét elteltével a patkányoknak alacsonyabb testsúlyuk, kevesebb zsírszövetük és javult metabolikus profiljuk volt.

Egy másik tanulmány 2014-ben azt mutatta ki, hogy az oleuropein-kiegészítés csökkentette a testtömeget és a súlygyarapodást olyan egerekben, amelyek magas zsírtartalmú étrendet fogyasztanak. Az előzetes tanulmányok arra utalnak, hogy az olívaolaj-kivonat segíthet a koleszterinszint javításában. Egy 2015-ös tanulmányban a patkányok magas koleszterint vagy normál étrendet fogyasztottak. A kutatók mindkét csoportban olívaolaj kivonatot adtak a patkányoknak. 8 hét elteltével a koleszterin-táplált patkányoknál magasabb volt a teljes koleszterin és az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL), vagy a “rossz” koleszterin. Az olajfalevél-kivonatot fogyasztó patkányokban ezek a koleszterinszintek szignifikánsan alacsonyabbak voltak. Ezek az eredmények az emberekre is vonatkozhatnak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs