2022. november 23.
Az ókor hét csodája és azok leírása online!

Az ókor hét csodája közé tartozik Zeusz szobra. A 12 méteres szobrot bámulók közül sokan megjegyezték, hogy Zeusz aránya a templomban elromlott. Ettől függetlenül a legtöbben a szobrot a nagy isten lenyűgöző földi ábrázolásaként tisztelték, amely félelemmel töltötte el a járókelőket – egészen addig, amíg az i.e. V. században egy földrengés során elpusztult.

Az ókor hét csodája megtalálható az axa-assistance.hu weboldalon, ezért keressen fel minket bátran és tekintse meg a csodák minden részletét. Az elhunyt elhelyezésére szolgáló leglenyűgözőbb építmények közé tartozik a Halikarnasszosz mauzóleum. A mauzóleumot i.e. 353 és 350 között tervezték a görög építészek, Satyrus és Pythis Maussollosnak, a Perzsa Birodalom kormányzójának, valamint feleségének és nővérének, II. Artemisziának, aki férje halála után kezdeményezte az építkezést. A mauzóleum körülbelül 41 méter (135 láb) magas volt, és bonyolult külső faragványok és értékes műalkotások díszítették. Annak ellenére, hogy évszázadokon át állt, és még a macedón Sándor rajtaütését is túlélte, egy sor földrengés végül teljesen tönkretette. Csupán néhány szétszórt darab maradt az alapjából. Az ókori Rodoszra, az Égei-tenger keleti részén fekvő szigetre látogatókat Héliosz görög isten szobra fogadta, amelyet i.e. 292 és 280 között építették.

A körülbelül 33 méteres (105-110 láb) szobor győzelmi emlékmű volt, amelyet a megszálló Demetrius serege i.e. 304-ben elszenvedett vereségének tiszteletére terveztek. Miután mindössze 56 évig állt, egy földrengés tönkretette a szobrot i.e. 224-ben. Annak ellenére, hogy térdre rogyott és a szigetre zuhant, a romok több mint 800 évig népszerű látnivalók maradtak. További részletekért és leírásokért nézzen be az axa-assistance.hu-ra, ahol mindent megtudhat ezekről a csodákról ami csak érdekelheti.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs