2016. november 12.
Az indonéz konyha

Az indonéz ételek nem mindennaposak hazánkban, viszont a fűszerek, amelyeket használnak annál inkább. A világ legnagyobb szigetcsoportjának konyhája igen sokszínű és változatos, hiszen rengeteg egzotikus gyümölcsöt és zöldséget használnak fel ahhoz, hogy harmonikus ízeket hozzanak létre. Az indonéz konyha sokszínűsége valószínűleg a rengeteg különböző kultúra találkozásában rejlik, hiszen a szigetcsoport 18.000 szigetből áll.

[wp_ad_camp_1]

Az indonéz konyha alapélelmiszere a rizs, amelyet sokszor fogyasztanak édesen is. A nasi goreng nevű egytálétel például egy világszerte kedvelt étel, amelyet előfőzött rizzsel, édes szójaszósszal, fokhagymával, tamariddal, illetve hagymával készül. Ezt végül tojással keverik össze, vagy csirkehússal, néha még garnélarákkal is. A szója alapú ételeket is kedvelik az indonéz emberek, a tofu változatait pedig különösen. A jávai eredetű tempeh egy fontos fehérjeforrás még napjainkban is azon a területen, amelyet többféle módon is el lehet készíteni. A tempehből készülnek sültek is, raguk, illetve gyakran használják salátákhoz és szendvicsekben is. A tempeh hamburger pedig rendkívül népszerű étel Indonéziában.

A baromfi, és a hal is elterjedt azon a területen is, és bátran fogyasztanak ezeken kívül marhát, kecskét, birkát, és vízi bivalyt is. Az iszlám vallás miatt Indonézia nagyobb részén egyáltalán nem fogyasztanak sertést, viszont a muzulmánok előszeretettel esznek vaddisznót és sertéshúst is. Ami a húsos ételeket illeti, az egyik leghíresebb indonéz fogás a földimogyoróból készített fűszeres nyárs, a saté. A földimogyoró is egy fontos alapanyag az indonéz konyhában, hiszen ebből készül a karedok saláta, illetve a nagyon kedvelt indonéz utcai étel, a tofus ketoprak. A hús és a rizs mellett sokszor fogyasztanak spenótot is, illetve kukoricát és krumplit, valamint számunkra egzotikus alapanyagokat is, mint a taró, vagy a papaja.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs