2020. augusztus 24.
Az éghajlatváltozás növelheti a rizstermést

A rizs a világon a legtöbbet fogyasztott alapeledel. A rizst egynyári növénynek minősítik, ami azt jelenti, hogy életciklusát egy tenyészidőszakon belül teljesíti, majd elpusztul. Egyes trópusi területeken azonban a rizs évről évre tovább nőhet, ha megfelelő gondozással kezelik.

[wp_ad_camp_1]

Ahogy a fű a kaszálás után visszanő, a rizs betakarítása után levágható, és a növény újra termelődik. Habár a rizskoronázás lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy ugyanarról a mezőről több rizst takarítsanak be, ez hosszabb tenyészidőt igényel, mint a hagyományos egy betakarítású rizstermesztés. A világ számos területén, ahol rizst termesztenek, a hosszú tenyészidőszak nem jelent problémát a trópusi éghajlat miatt. De Japánban a hűvösebb időjárás azt jelenti, hogy a rizstartás ritka gazdálkodási gyakorlat. Hiroshi Nakano és egy kutatócsoport célja az volt, hogy többet megtudjon a rizstermesztés lehetőségeiről, hogy segítsen a japán rizstermelőknek. Nakano a Nemzeti Mezőgazdasági és Élelmiszer-kutatási Szervezet kutatója.

Az átlagos hőmérséklet Japánban az elmúlt években magasabb volt. Mivel az éghajlatváltozás továbbra is érinti a régiót, a rizstermelőknek hosszabb ideje lehet a rizs termesztésére. “A rizspalántákat tavasszal korábban lehet átültetni, a gazdák pedig még az év végén is betakaríthatják a rizst” – magyarázza Nakano. “Kutatásunk célja annak meghatározása, hogy az első betakarítás ideje és vágási magassága milyen hatással van az első és a második adag termésére” – mondja Nakano. “Végül új gazdálkodási stratégiákat akarunk javasolni a hozam növelése érdekében, miközben a délnyugat-japán gazdálkodói alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz.” A jövőben még több kutatást szeretnének végezni azzal kapcsolatban, hogy pontosan milyen mértékben befolyásolja a klímaváltozás a rizstermesztést.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs