2022. november 26.
Az egészségesebb, alacsonyabb kalóriatartalmú kalács

Közeleg a Karácsony, egy ünnep, amely során egy hagyományos finomságokkal megrakott asztal köré gyűlünk össze családjainkkal. Bármilyen finomak is, nehéz lehet kezelni őket, ha túl sokat fogyasztunk ezekből.

A fehér liszt, sok tojássárgája, cukor, élesztő, sütőpor, szar, méz, dió és mazsola, tej, vaj keveréke igazi kalóriabombává teszi a kalácsot, ami 100 grammonként meghaladhatja az 500 Kcal-t. Mit kell tenni? Mindenekelőtt célszerű a kalácsot a nap első felében egy meleg zöld teával együtt elfogyasztani, és amennyire csak lehetséges, napi 1-2 szeletre korlátozódjon a fogyasztás. Vannak olyan módszerek is, amelyekkel megváltoztathatja a kalács receptjét, hogy csökkentse a kalóriabevitelét. Ha kicsit ügyes a főzésben, és lehetősége van saját kalács elkészítésére, cserélje ki a fehér lisztet teljes kiőrlésű lisztre, vagy bizonyos típusú funkcionális lisztekre, lehetőleg gluténmentesre. Cserélje ki a fehér cukrot olyan édesítőszerekkel, mint a stevia, az agave, a kókuszcukor, a Yukon vagy más, a főzés során használt, nulla kalóriatartalmú édesítőszer, amelyek nem veszítik el tulajdonságaikat magas hőmérsékleten és nem keserűek.

Ne éljen vissza azzal a zsíros vajjal, amellyel a serpenyőt hagyományosan kikenik, hanem használjon speciális serpenyőket, és kevés olajat. Használjon speciális spray-t, amely egyenletesen osztja el az olajat. A tojás sárgákról is lemondhatunk, több tojásfehérjét használjunk inkább, ami kalóriaszegény, és szép, étvágygerjesztő fényt ad a süteménynek. Bár lehet, hogy az eredmény nem úgy néz ki vagy nem olyan ízű, mint amit egy karácsonyi süteménytől szokott kapni, ez az egyetlen kompromisszum, amelyet megtehet, hogy továbbra is élvezze ezt az ünnepi ételt anélkül, hogy amiatt kéne aggódnia, hogy felszed néhány kilót.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs