2021. december 10.
Az edzés alapszabályai – Hányszor érdemes edzeni?

A legtöbb kezdő nagy lelkesedéssel veti bele magát a sport világába, különösen nagy események előtt. Lehet ez egy esküvő, szilveszteri fogadalom, egy biztos, sokan meggondolatlanul vágnak bele az edzésekbe. Az alábbiakban elsősorban azt fogjuk megnézni, hogy egy héten hányszor érdemes edzeni.

Nem könnyű kérdés, hogy egy héten hányszor érdemes edzeni, azonban jellemző, hogy a kezdők nagy lelkesedéssel vetik bele magukat az edzésbe. Új év, új én – felkiáltással sokan a hét minden napján az edzőteremben sanyargatják magukat. Ahogy az élet számos területén, úgy az edzésre is igaz, hogy a minőség a fontos és nem a mennyiség. Ha igazán keményen edzel, akkor kizárt, hogy mindennap képes volnál edzeni, ha pedig igen, akkor nagyon hamar túledzettség vagy sérülés lesz a vége. Ha mindennap képes vagy edzeni, akkor valószínűleg az edzés intenzitásával van a probléma. Nagyon fontos, hogy ne csupán az edzésre koncentrálj, hanem a pihenésre is. A fejlődés, az izmok regenerációja ugyanis a pihenőnapokon megy végbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem az edzés közben fejlődsz.

Habár nagyon fontosak a kemény, intenzív edzések, fontos, hogy saját edzettségi szintedhez, fizikai állapotodhoz igazodjon elsősorban. Ezzel azt szeretnénk mondani, hogy ha évek óta nem sportolsz, akkor lehetőleg ne egy profi sportoló edzéseit másold. Alapvetően heti három edzést érdemes végezni legalább. Ennél többet is lehet, azonban arra ügyelj, hogy semmiképp ne maradjon el a pihenőnap. Ha nagyon hosszú időn keresztül kimaradt a sport az életből, akkor mindenképp ügyelj a fokozatosságra és a szabályos mozdulatokra, különösen, ha edzőteremben súlyokkal edzel. Ez nagyon fontos, különben hosszútávon könnyen lesérülhetsz. Éppen ezért érdemes edző segítségét kérni, hogy biztosan helyesen végezd a gyakorlatokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs