2021. november 11.
Az autóklíma gondozása

Az éghajlatváltozás következtében az elmúlt években az életünk szerves részévé vált a klímaberendezés. Míg húsz-harminc évvel ezelőtt csodaszámba ment, ha egy boltban, pláne, ha egy lakásban volt légkondicionáló berendezés, mára már szinte kibírhatatlanok a nyári hónapok a hűsítő rásegítés nélkül.

Ugyanez a tendencia a gépjárművek esetében is megfigyelhető. A kilencvenes években még – főképp az Európában értékesített kocsik esetében – nagyon magas felár ellenében rendelhető extraként jutott csak klíma a négykerekűekbe, míg ma már szinte elképzelhetetlen lenne, hogy légkondi nélküli járműben utazzunk nyáron. Azt, hogy az otthoni, fali klímánkat minden szezon elején (és végén) ki kell tisztítanunk, azt a hosszú évek alatt végül megtanulta mindenki, ám az autóban lévő egység karbantartására sajnos fájóan kevesen ügyelnek. Pedig jó tudni, hogy az elhanyagolt légkondicionáló a gépjárműben épp olyan veszélyeket rejt magában, mint ha az otthonunkban járatnánk azt évekig úgy, hogy nem fertőtlenítjük.

Évente ugyanis legalább egyszer, minden tavasszal, a valódi klímaszezon kezdete előtt át kellene esnie egy klímatisztításon a kocsinak is, valamint célszerű ilyenkor cserélni a pollenszűrőt is, a tökéletes végeredmény érdekében. Természetesen vannak erre szakosodott szolgáltatók, aki nagyjából egy óra alatt elvégzik a szükséges tisztítást, de ha ezt a megoldást kényelmetlennek, vagy épp drágának találjuk, házilag is megoldhatjuk a kérdést. Ehhez nem lesz másra szükségünk, mint egy habos valamint egy spray-s klíma tisztítóra. Első lépésként kiszedjük a pollenszűrőt, majd a habos flakon tartalmát a hozzá adott cső segítségével egyenletesen bejuttatjuk a szellőzőrácsokba. Hagyjuk hatni, majd bekapcsoljuk a klímát és járatjuk az autót. Ezt követően jöhet a spray-s változat, amit klímabombának is neveznek, ezt a kis dezodor formájú tisztítót csak működésbe hozzuk járó, belső keringetésre állított klíma mellett és hagyjuk, hogy 20-30 percen keresztül átjárja a rendszert. Végső lépésként kicseréljük a pollenszűrőt és készen is vagyunk, a légkondicionálónk egy újabb évig biztonságosan kiszolgál minket.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs