2019. augusztus 08.
Az autó kötelező tartozékai – Kerüld el a büntetést!

Ha bepillantanánk a csomagtartóba vagy a kesztyűtartóba, sok ember autójában találhatnánk számos felesleges kacatot, holott vannak olyan dolgok, melyek hiányát komoly összeggel büntetik a hatóságok.

[wp_ad_camp_1]

Az elsősegély láda meglétét pár éve nem ellenőrzik a hatóságok, azonban, ha ennek hiánya miatt nem tudunk segítséget nyújtani a balesetet szenvedőnek, akkor az akár a segélynyújtás elmulasztásának is minősülhet, ami bűncselekménynek számít. Az elsősegély láda igazán nem nagy költség, szükség esetén pedig nagy hasznát vehetjük. A másik eszköz, ami az autó elmaradhatatlan része kellene, hogy legyen az elakadásjelző háromszög, amellyel felhívhatjuk a többi közlekedő figyelmét a hibás járműre. A vészvillogó nem elegendő, csak kiegészítés gyanánt jó. Tisztában kell lenni azzal is, hogy az elakadásjelző háromszög elhelyezésének pontos helye az adott útszakasz típusától függ. Autópályán legalább 150-200 méterre, országúton 100 méterre a hibás gépjármű mögé kell helyezni.

A láthatósági mellény viselése elméletileg nem kötelező, azonban, ha lakott területen kívül robbanunk le és korlátozott látási viszonyok mellett kell kiszállni az autóból, láthatósági mellény pedig nincs nálunk, pontosabban rajtunk, akkor a rendőr megbüntethet. A pótkerék sem kötelező, azonban egy esetleges defekt esetén összetesszük a két kezünk, amiért volt nálunk. A vontatókötél is hasznos lehet, mivel ezáltal megúszhatjuk vele a trélert. Tudni kell, hogy a vontatókötél nem lehet hosszabb, mint a vontatott jármű, azonban túl rövidet sem érdemes venni, mivel a kanyarban a két autó összeérhet. A piros-fekete indítókábel vagy népszerűbb nevén a bikakábel úgy szint jó szolgálatot tehet. A tűzoltó készülék által akár milliós károk is megelőzhetők, így jobb, ha van a kocsiban.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs