2019. december 04.
Az alvási apnoe és az Alzheimer-kór

Az alvási apnoéval rendelkezők többsége nem kap helyes diagnózist. Az agyi vizsgálatok során azonban kiderült, hogy összefüggés állhat fenn ezen állapot és a demencia egy formája között. Az American Sleep Apnea Association (ASAA) szerint az Egyesült Államokban körülbelül 22 millió ember szenved alvási apnoe miatt.

[wp_ad_camp_1]

Ez az az állapot a személy alvás közbeni légzésének megszakítását okozza, ritkán vagy akár rendszeres is lehet. Az obstruktív alvási apnoe is kapcsolódik a depresszióhoz és a 2. típusú diabéteszhez. “A közelmúltban végzett kutatás az alvási apnoét a demencia megnövekedett kockázatához kapcsolta,” jegyzi meg Dr. Diego Z. Carvalho neurológus. A kollégákkal együtt tanulmányt készített, hogy megvizsgálja, hogy van-e összefüggés az alvási apnoe és az Alzheimer-kór között. Ez a biomarker a tau nevű fehérje, amely az Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyában van jelen. A Tau-fehérjék összekeverik, amit az orvosok azonosíthatnak a szkennelés során.

“Egy személynek általában kevesebb mint öt apnoe-epizódja van óránként alvás közben” – mondja Dr. Carvalho. A kérdés az, hogy sokan nem tudják, hogy rendelkeznek ezzel a betegséggel. Az ASAA jelentése szerint a mérsékelt-súlyos obstruktív alvási apnoéval rendelkező emberek 80 százaléka nem kap helyes diagnózist. Annak megállapításához, hogy a résztvevők közül melyikben van jelen az alvási apnoe, a kutatók arra kérték a partnereiket, hogy vigyázzanak az éjszaka során megállt légzésszakaszokra. Összesen 288 65 éves és idősebb ember vett részt a tanulmányban. Egyik sem mutatott kognitív károsodást. Konkrétan megvizsgálták az entorfinális kéregterületet, hiszen a temporális lebeny ezen része szerepet játszik a memóriában, a navigációban és az időérzékelésben. Az alvási apnoe tehát valamilyen szinten hatással van az Alzheimer-kórra is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs