2021. szeptember 29.
Az alváshiány veszélyes mellékhatása, amiről tudnia kell

Lehet, hogy ezt nem hiszi el, de az alvásminta határozza meg, hogyan teljesít a szervezet egész nap. Egy átlagos embernek 7-8 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy a teste feltöltődjön. A teste úgy van kialakítva, hogy kezelni tudja azt is, ha nem így sikerül. A baj akkor jön, amikor ez az alvásvesztés mintává válik. Rövidesen további rendellenességekhez vezet, és esetenként megsokszorozza azokat.

Az agya abban a pillanatban kezd működni, amikor felébred, és egy centit sem pihen, amíg el nem alszik. Az alváshiány egyszerűen rontja az agy működését és túlterhelést okoz. Ez olyan állapotokhoz vezet, mint a rossz memória, a feledékenység és a koncentrációvesztés. Hosszú távon ezek még a gondolkodási folyamatunkat és a gondolkodásmódunkat is befolyásolhatják. Nyugtalannak és fáradtnak érezzük magunkat másnap, amikor nem alszunk megfelelően. Nem számít, milyen keménynek tartja a testét – az agyának minden nap szüksége van a megfelelő alvásra. Soha ne hagyja figyelmen kívül ezt az alapvető szabályt, amelyet a teste írt.

Akár hiszi, akár nem, az alvási szokásai közvetlenül befolyásolhatják elhízását és súlygyarapodását. Ha alváshiányban szenved, vagy ha zavart az alvási szokása, a szervezet a ghrelin nevű hormontípust ösztönzi. A testben lévő összetevő miatt éhes lesz, és nem csökkenti az étvágyát. Ennek eredményeként hajlamos többet enni, és ha az energia-anyagcsere lecsökken, akkor jelentősen meghízik. Ezenkívül a szervezetnek megfelelő pihenésre és szünetre van szüksége, hogy kizárólag az emésztésre és a tápanyagok átadására koncentrálhasson. Az alváshiány nem segíti elő ezt a folyamatot, hogy erőteljesen haladjon, és nagyobb eséllyel elhízhat. Minden nap tehát nyugodtan aludjon 7-8 órát, függetlenül attól, hogy milyen helyzetben van, mert a szervezetének szüksége van erre.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs