2022. december 16.
Az almabor és sajt párosításának módjai

A bor lehet az első ital, amely eszünkbe jut, ha a tökéletes sajtpárosításon gondolkodunk. A kettőt több száz éve együtt élvezik – a bor gyümölcsös, tanninja átvágja a sajt zsíros, sós elemeit. De ez nem mindig van így. Ha egy merész vöröset egy finom friss kecskesajttal párosítanánk, a sajt ízeit felülmúlja a bor intenzitása.

Ekkor fordulunk az ősz jellegzetes italához – az almaborhoz. Sokféle stílusban és ízben kapható, amelyek különböző almafajták és fermentációs technikák felhasználásával készülnek. Az almabor és a sajt párosításánál figyelembe kell vennünk néhány kulcsfontosságú tényezőt. Milyen stílusú az almabor – száraz vagy édes? Milyen almából készül? Milyen sajtot nassolunk hozzá? Mindezek hozzájárulnak az íz árnyalataihoz, amelyek befolyásolják a kettő párosítását. A tökéletes őszi happy hour kedvéért néhány kedvenc sajtunkat különféle almaborral párosítottuk. A virágos kérgű sajtcsalád a legnagyszerűbb sajtokból áll – brie, camembert, puhára érlelt kecskesajt és tripla krémsajt. Sok ilyen sajt vajas, gazdag állagú és tejes, finom ízű. Az olyan sajtok, mint a Camembert, a gombák és a crème fraîche földesebb jegyeivel büszkélkedhetnek, míg a puhára érlelt kecskesajtban citrusos ízű a krémes paszta.

Ezek a zsíros sajtok csodálatosan működnek egy ropogós, száraz almaborral. A száraz almabort általában fanyar és érett alma keverékéből készítik, így keserédes és pezsgőhöz hasonló italt készítenek belőle. Az almaborban lévő buborékok szájpadlástisztítóként szolgálnak a sajt vajas elemei számára, és nem elég édesek ahhoz, hogy elnyomják a sajt aromáját és ízét. A Cheddar viszont tele van éles, pikáns és krémes ízjegyekkel, amelyek felülmúlhatják a ropogós száraz almabor elemeit. A sajt korától függően a cheddar a vajastól, krémestől és lágytól az éles, erőteljes és összetettig terjedhet. A jegyek önmagukban is kissé intenzívek lehetnek, ezért a félszáraz almabor tökéletesen passzol.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs