Skip to content

Bekesmmk

Azoknak, akiknek fontos a PR és annak ereje…

Menu
  • Kapcsolat
Menu
Almabor és sajt

Az almabor és sajt párosításának módjai

Posted on 2022. december 16. péntek

A bor lehet az első ital, amely eszünkbe jut, ha a tökéletes sajtpárosításon gondolkodunk. A kettőt több száz éve együtt élvezik – a bor gyümölcsös, tanninja átvágja a sajt zsíros, sós elemeit. De ez nem mindig van így. Ha egy merész vöröset egy finom friss kecskesajttal párosítanánk, a sajt ízeit felülmúlja a bor intenzitása.

Ekkor fordulunk az ősz jellegzetes italához – az almaborhoz. Sokféle stílusban és ízben kapható, amelyek különböző almafajták és fermentációs technikák felhasználásával készülnek. Az almabor és a sajt párosításánál figyelembe kell vennünk néhány kulcsfontosságú tényezőt. Milyen stílusú az almabor – száraz vagy édes? Milyen almából készül? Milyen sajtot nassolunk hozzá? Mindezek hozzájárulnak az íz árnyalataihoz, amelyek befolyásolják a kettő párosítását. A tökéletes őszi happy hour kedvéért néhány kedvenc sajtunkat különféle almaborral párosítottuk. A virágos kérgű sajtcsalád a legnagyszerűbb sajtokból áll – brie, camembert, puhára érlelt kecskesajt és tripla krémsajt. Sok ilyen sajt vajas, gazdag állagú és tejes, finom ízű. Az olyan sajtok, mint a Camembert, a gombák és a crème fraîche földesebb jegyeivel büszkélkedhetnek, míg a puhára érlelt kecskesajtban citrusos ízű a krémes paszta.

Ezek a zsíros sajtok csodálatosan működnek egy ropogós, száraz almaborral. A száraz almabort általában fanyar és érett alma keverékéből készítik, így keserédes és pezsgőhöz hasonló italt készítenek belőle. Az almaborban lévő buborékok szájpadlástisztítóként szolgálnak a sajt vajas elemei számára, és nem elég édesek ahhoz, hogy elnyomják a sajt aromáját és ízét. A Cheddar viszont tele van éles, pikáns és krémes ízjegyekkel, amelyek felülmúlhatják a ropogós száraz almabor elemeit. A sajt korától függően a cheddar a vajastól, krémestől és lágytól az éles, erőteljes és összetettig terjedhet. A jegyek önmagukban is kissé intenzívek lehetnek, ezért a félszáraz almabor tökéletesen passzol.

Archívum

  • 2025. április (14)
  • 2025. március (8)
  • 2025. február (12)
  • 2025. január (2)
  • 2024. december (7)
  • 2024. november (10)
  • 2024. október (8)
  • 2024. szeptember (8)
  • 2024. augusztus (10)
  • 2024. július (14)
  • 2024. június (12)
  • 2024. május (6)
  • 2024. április (6)
  • 2024. március (8)
  • 2024. február (6)
  • 2024. január (16)
  • 2023. december (4)
  • 2023. november (4)
  • 2023. október (2)
  • 2023. szeptember (16)
  • 2023. augusztus (10)
  • 2023. július (13)
  • 2023. június (10)
  • 2023. május (10)
  • 2023. április (4)
  • 2023. március (10)
  • 2023. február (12)
  • 2023. január (6)
  • 2022. december (8)
  • 2022. november (28)
  • 2022. október (16)
  • 2022. szeptember (22)
  • 2022. augusztus (20)
  • 2022. július (20)
  • 2022. június (38)
  • 2022. május (25)
  • 2022. április (38)
  • 2022. március (26)
  • 2022. február (44)
  • 2022. január (32)
  • 2021. december (31)
  • 2021. november (64)
  • 2021. október (40)
  • 2021. szeptember (36)
  • 2021. augusztus (41)
  • 2021. július (34)
  • 2021. június (48)
  • 2021. május (34)
  • 2021. április (32)
  • 2021. március (41)
  • 2021. február (40)
  • 2021. január (58)
  • 2020. december (50)
  • 2020. november (40)
  • 2020. október (41)
  • 2020. szeptember (31)
  • 2020. augusztus (47)
  • 2020. július (32)
  • 2020. június (34)
  • 2020. május (36)
  • 2020. április (28)
  • 2020. március (21)
  • 2020. február (33)
  • 2020. január (16)
  • 2019. december (24)
  • 2019. november (38)
  • 2019. október (8)
  • 2019. szeptember (14)
  • 2019. augusztus (24)
  • 2019. július (6)
  • 2019. június (13)
  • 2019. május (22)
  • 2019. április (8)
  • 2019. március (26)
  • 2019. február (18)
  • 2019. január (8)
  • 2018. december (22)
  • 2018. november (30)
  • 2018. október (33)
  • 2018. szeptember (20)
  • 2018. augusztus (20)
  • 2018. július (22)
  • 2018. június (24)
  • 2018. május (24)
  • 2018. április (22)
  • 2018. március (25)
  • 2018. február (16)
  • 2018. január (16)
  • 2017. december (22)
  • 2017. november (37)
  • 2017. október (31)
  • 2017. szeptember (35)
  • 2017. augusztus (25)
  • 2017. július (29)
  • 2017. június (28)
  • 2017. május (13)
  • 2017. április (27)
  • 2017. március (30)
  • 2017. február (19)
  • 2017. január (19)
  • 2016. december (18)
  • 2016. november (26)
  • 2016. október (30)
  • 2016. szeptember (17)
  • 2016. augusztus (10)
  • 2016. július (6)
  • 2016. június (16)
  • 2016. május (18)
  • 2016. április (12)
  • 2016. március (14)
  • 2016. február (8)
  • 2016. január (28)
  • 2015. december (12)
  • 2015. november (24)
  • 2015. október (24)
  • 2015. szeptember (10)
  • 2015. augusztus (21)
  • 2015. július (14)
  • 2015. június (22)
  • 2015. május (24)
  • 2015. április (28)
  • 2015. március (21)
  • 2015. február (27)
  • 2015. január (21)
  • 2014. december (31)
  • 2014. november (30)
  • 2014. október (29)
  • 2014. szeptember (28)
  • 2014. augusztus (14)
  • 2014. július (19)
  • 2014. június (11)
  • 2014. május (13)
  • 2014. április (20)
  • 2014. március (18)
  • 2014. február (21)
  • 2014. január (25)
  • 2013. december (25)
  • 2013. november (18)
  • 2013. október (6)
  • 2013. szeptember (22)
  • 2013. augusztus (11)
  • 2013. július (17)
  • 2013. június (8)
  • 2013. május (5)
  • 2013. április (11)
  • 2013. március (2)
  • 2013. február (22)
  • 2013. január (27)
©2025 Bekesmmk | Design: Newspaperly WordPress Theme