2021. augusztus 04.
Az alacsony nátriumtartalmú só megakadályozza az agyvérzést

A só alacsony nátriumtartalmú alternatívával történő helyettesítése csökkenti a stroke kockázatát magas vérnyomásban szenvedő vagy korábbi stroke-os embereknél-derül ki a késői kutatásból, amelyet az ESC Congress 20211 mai Hot Line ülésén mutattak be, és közzétettek a New England Journal of Medicine2-ben.

Mind a magas nátriumbevitel, mind az alacsony káliumbevitel magas vérnyomással, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések és az idő előtti halál kockázatának növekedésével jár együtt. Ezenkívül aggodalomra ad okot a hiperkalémia kialakulása krónikus vesebetegségben szenvedőknél, ami szívritmuszavarokhoz és hirtelen halálhoz vezet. A Salt Substitute and Stroke Study (SSaSS) összehasonlította a csökkentett nátriumsó-helyettesítő és a szokásos só hatását a stroke-ra, a kardiovaszkuláris eseményekre, a mortalitásra és a klinikai hyperkalaemiára. 2015. A résztvevők felnőttek voltak, akik korábban agyvérzést kaptak, vagy 60 évesnél idősebbek, rosszul szabályozott vérnyomással.

A vizsgálatot Kína öt tartományának 600 falujában végezték vidéki területeken. Minden tartományon belül két megyét választottak ki, amelyek a tartomány vidéki megyéinek társadalmi-gazdasági fejlettségi szintjét képviselik. Körülbelül 35 személyt toboroztak minden faluból – összesen 20.995 résztvevőt. A résztvevőket falvak szerint csoportosították véletlenszerűen 1:1 arányban a sópótló biztosításával vagy a rendszeres só folyamatos használatával. Az intervenciós falvak résztvevői ingyenes sóhelyettesítőt (kb. 75% nátrium -kloridot és 25% kálium-kloridot) kaptak a szokásos só helyett, és azt tanácsolták, hogy minden főzéshez, fűszerezéshez és élelmiszer-tartósításhoz használják fel. Arra is ösztönözték őket, hogy a nátrium-csökkentés maximalizálása érdekében a sópótlónál takarékosabban használják, mint korábban.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs