2016. szeptember 08.
Az agyvérzés figyelmeztető jelei

Elsősorban az kell tudnia, hogy két féle agyvérzés létezik, ischaemiás és vérzéses agyvérzés. Az ischaemiás stroke sokkal gyakoribb és az agyban egy elzárult artéria okozza, ami így súlyosan csökkenti a vérnyomást. A vérzéses stroke ritkább, ezt pedig az agyban kialakult vérzés okozza. A stroke, vagy más néven agyvérzés egy olyan betegség, amely hatással van az agyban található artériákra, és ez a világon az egyik leggyakoribb elhalálozási ok.

[wp_ad_camp_1]

Az agyvérzés akkor fordul elő, amikor egy véredény, amely oxigént és tápanyagot szállít az agynak eldugul általában egy vérrög által. Amikor ez megtörténik, az agy nem kap elég vért és oxigént amire szüksége lenne, így az agysejtek elhalnak. Most valószínűleg azt kérdezi magától, milyen hatással is van a stroke a szervezetre? Nos, az agy egy rendkívül bonyolult szerv, amely a test több funkciójáért is felel, így amikor megtörténik az agyvérzés, és a véráramlás nem éri el azt a régiót, amely egy bizonyos testrész működéséért felelős, akkor a test azon része nem fog úgy működni, ahogy kellene. Rendkívül fontos tehát, hogy felismerjük a stroke figyelmeztető jeleit és kérjen azon nyomban segítséget, hogy így csökkentse az agy súlyos károsodásának esélyét.

Az, hogy idejében segítséget hív csökkenti a halál és a rokkantság kockázatát is, és javítja a gyógyulási esélyeket. Az orvosszakértők szerint a tünetek egyéntől függőek, és az sem mindegy, hogy milyen agyvérzésről van szó, de az az egy közös bennük, hogy hirtelen jelennek meg. A leggyakoribb agyvérzési jelek a következők: csuklás, eszméletvesztés, gyengeség, fájdalmak, légzési nehézségek, hallucinációk, epilepsziás rohamok, illetve személyiségváltozás. Ha ezeket a jeleket észleli, vagy ha ezek közül csak néhányat, akkor is érdemes azonnal orvoshoz fordulni, hogy így elejét vegye egy komolyabb problémának.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs