2015. június 20.
Az Aggteleki Nemzeti Park látványosságai

Az Aggteleki Nemzeti Park a belföldi turizmus egyik fontos célpontja. Az iskolai kirándulások fontos helyszíne, de családi nyaralásra vagy páros utazásra is kiváló. Számos látványosság és a közeli városokban szórakozási lehetőség várja az ide látogatókat.

[wp_ad_camp_1]

Az Aggteleki Nemzeti Park 19 700 hektáron terül el. Alapítása 1985-ben történt. Az Aggteleki-karzszt barlangjai átnyúlnak Szlovákiába is. Természetvédelmi szempontból igen fontosak, 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A nemzeti park nagyobb részét az Aggteleki-karzst adja, kisebb részét pedig a Szalonnai-kart. A Szalonnai-karszt a Bódva és Rakaca patak völgyeit fogja közre.

Az Aggteleki Nemzeti Park igazi értékei nem a felszínen, hanem az alatt találhatók. A barlangok cseppkőképződményei , a barlangok méretei mind mind látványosak. A Baradla-barlang 22 méter hosszú, folyosóinak átlagszélessége 10 méter, magasságuk 7-8 méter. A legmagasabb terme , az Óriások-terme 60 méter magas. A legmagasabb cseppkőképződménye 25 m magas, “Csillagvizsgáló” néven ismerik.A másik híres barlang, a Béke-barlang, melynek levegője gyógyhatású a légzőszervi betegségekre. A Szalonnai -kart legismertebb barlangja, a kőbányában végzett robbantások miatt némileg tönkretett Rákóczi-barlang. A robbantások újabb barlangokat tártak fel a vidéken, ám ezzel egyidőben számos cseppkő rongálódott meg, tűnt el miatta. A feltárt barlangokat lebányázták, szétrobbantották, így mára csak egy részük van épségben. Az Aggteleki Nemzeti Park mára sajnos az esztramosi barlangok cspán egy részének biztosítja a fennmaradást. A Nemzeti Park nagy része belépő nélkül látogatható, az Aggteleki cseppkőbarlangba pedig csak korlátozott számban lehet egyszerre tartózkodni.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs