2021. január 21.
Autóvásárlás okosan

A legtöbb ember második legnagyobb vagyontárgya az autója, évekre szóló beruházás, a jó választáson biztonságunk múlhat, ezért fontos, hogy körültekintően járjunk el autónk kiválasztása során. Ha autóvásárlás előtt állunk, érdemes néhány szabályt betartani.

[wp_ad_camp_1]

Használt autót kereskedőtől vagy magánszemélytől vásárolhatunk. Az adásvételi szerződéshez nem kell ügyvéd, két tanú aláírására van csak szükség. Legalább négy példányban kell elkészíteni a szerződést, amelyre nagyon jó formanyomtatványok vannak. Gépjárművásárlásunk tényét 15 napon belül kötelesek vagyunk bejelenteni az okmányirodában. Kötelező felelősségbiztosítást is a vásárlás napján kössük meg, elkerülve a fedezetlenség miatti pluszkiadásokat. Magánszemélytől vásárolt autónál csak ritkán fordul elő, hogy visszatekert kilométerórával találkozunk, pontosabb képet kapunk arról, hogy milyen alkatrészek lettek cserélve, viszont a későbbi szavatossági igényünket is nehezebben tudjuk érvényesíteni.

Nem mindig az olcsóbb autó a jobb megoldás, nem mindegy, hogy milyen javítási költségek merülnek fel a vásárlás után. Fontos, hogy tájékozódjunk, milyen hibái vannak az autónak, az eladót ugyanis a vásárlástól számított egy évig szavatossági kötelezettség terheli, tehát ha bizonyítani tudjuk meghibásodás esetén, hogy az adott hiba már az adásvétel pillanatában is megvolt, akkor az eladó köteles állni a javítás költségeit. Érdemes szerelővel is megnézetni a kiválasztott autót, nem szégyen, ha valaki nem ért az autóhoz. Fontos ellenőrizni a rozsdásodásra hajlamos helyeket: benézni az autó alá, a küszöböknél, a sárvédő íveknél megnézni, hogy a festék nem kezdett-e el felhólyagosodni. Vásárlás után érdemes olajat, vezérlést, fékbetéteket cserélni, hogy elkerüljük a meghibásodás esetén felmerülő komolyabb kiadásokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs