2020. február 16.
Antibiotikumot fedeztek fel, ami új módon pusztítja a baktériumokat

Felfedezték az antibiotikumok új csoportját, amelynek egyedülálló megközelítése a baktériumok megtámadása, ígéretes klinikai jelöltté vált ezáltal az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelemben.

[wp_ad_camp_1]

Az újonnan talált corbomycinnek és a kevésbé ismert komplesztatinnak még soha nem látott módja van a baktériumok elpusztítására, amelyet úgy lehet elérni, hogy blokkolja a baktériumsejtfal funkcióját. A felfedezés a talajbaktériumok által termelt glikopeptideknek nevezett antibiotikumok családjából származik. A kutatók az egerekben azt is kimutatták, hogy ezek az új antibiotikumok blokkolhatják a gyógyszerrezisztens Staphylococcus aureus által okozott fertőzéseket, amely baktériumok csoportja számos súlyos fertőzést okozhat. “A baktériumoknak faluk van a sejtjeik körül, amely formát ad nekik és erőforrást jelent” – mondta Beth Culp, a tanulmány első szerzője, a biokémiai és orvosbiológiai tudományok doktori jelöltje a McMasterben. “Az olyan antibiotikumok, mint a penicillin, a fal felépítésének megakadályozásával pusztítják el a baktériumokat, de az általunk talált antibiotikumok ellenkezőleg járnak el – megakadályozzák a fal lebontását. Ez kritikus jelentőségű a sejtek megoszlása ​​szempontjából.

“Annak érdekében, hogy egy sejt növekedjen, osztódnia és terjeszkednie kell. Ha teljesen blokkolja a fal lebontását, olyan, mintha egy börtönbe kerülne, csapdába esne, és nem tud kibővülni vagy növekedni.” A glikopeptidek ismert tagjainak családfáját vizsgálva a kutatók azoknak a génjeit tanulmányozták, amelyekben nincs ismert rezisztenciamechanizmus, azzal a gondolattal, hogy lehetnek olyan antibiotikumok, amelyek másfajta módszert mutatnak a baktériumok megtámadására. “Feltételeztük, hogy ha az ezeket az antibiotikumokat előállító gének különböznek, akkor a baktériumok elpusztításának módja is eltérő lehet” – mondta Culp.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs