2015. november 12.
Amit a penészes falakról tudni kell

Sajnos a falakon megjelenő penész rengeteg háztartásban okoz problémát. A nagy páratartalommal rendelkező lakások esetében szinte törvényszerűen megjelennek a fekete foltok a falakon. A penészesedés nem csak a régi házakban jelenthet problémát, ahol a felnedvesedő falak, illetve a rossz nedvesség szigetelés a probléma fő forrása, hanem az újabb lakásokban is, ahol legtöbbször a huzatmentesség vezet a penész megjelenéséhez.

[wp_ad_camp_1]

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a mindennapi életünkkel jelentős mennyiségű vízpárát juttatunk a lakás levegőjébe; a főzés, a tisztálkodás, de akár a lélegzetünk is párásítja a levegőt. Megfelelő szellőztetéssel mérsékelhetjük a gondot, viszont a téli időszakban ez problémás. Alapvető igazság, hogy a jól szigetelő nyílászárók növelik a penész megjelenésének valószínűségét. Gyakran előfordul, hogy a penészesedés akkor jelentkezik, amikor a lakásban a régi, huzatos ablakokat megfelelő minőségűre cserélik. Mivel a régi ablakok résein keresztül „természetes” huzat keletkezett, így a laktér páratartalma szabályozva volt. Ez szűnik meg azáltal, ha tökéletesen záródó ablakokat használunk. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy rossz minőségű ablakokra lenne szükségünk, viszont gondoskodnunk kell a beltéri levegő megfelelő páratartalmáról.

A védekezés már nem elegendő, ha a penész megtelepedett a falakon. A penészfoltokat mielőbb el kell tüntetni; egyrészt a továbbterjedésüket meg kell akadályoznunk, másrészről pedig nem hagyhatjuk szó nélkül az egészségügyi kockázatot. Számos különböző összetétellel rendelkező készítményt vásárolhatunk, amelyek hatékonynak bizonyulhatnak; a feltételes módot az indokolja, hogy ezek a készítmények elsősorban akkor hatékonyak, ha időben kezdjük alkalmazni őket. Használhatunk gombásodást gátló falfestéket is. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a vegyi kezelés csak ideig-óráig hatékony, ha a penészesedés okát nem szüntetjük meg.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs