2015. október 14.
Amit a padlószőnyegekről tudni kell

A padlószőnyegek minőségét, árkategóriáját és szigetelő képességét elsősorban az határozza meg, milyen szövéstechnikával milyen anyagból készült. Általában megszokhattuk, hogy a műanyagból készült textíliáktól meneküljünk, de a szőnyegek esetében több pozitív tulajdonság is felsorolható a poliamid (PA) vagy polipropilén szintetikus anyagok mellett; mivel kizárólag alapanyag szintjén színezhetők, így a színállóságuk rendkívül jó, emellett kiválóan viselik a különböző tisztítószerek okozta hatásokat, ráadásul a hőszigetelő tulajdonságuk veri a gyapjúét.

[wp_ad_camp_1]

Azt azonban tudni kell, hogy különösen a poliamid érzékeny a hőre; ez a hőrögzítések esetében pozitív tulajdonságnak tekinthető, de egy „félretett” vasaló esetében már gondot okozhat. A poliamid jelentősen tartósabbnak minősül a polipropilén szőnyegekhez viszonyítva, így jelentős igénybevétel mellett mindenképpen ez a típus ajánlott.

A padlószőnyegek esetében a hurkolás fajtája alapjaiban határozza meg azok minőségét, jellegét és hangulatát. A legáltalánosabbnak a közönséges hurkolt szőnyegeket tartjuk, amelyek szálai egyszerűen hurkoltak, utókezelést nem kapnak.

A nyírt felületű hurkolt szőnyegek esetében már a gyártás során megtörténik a hurkok átvágása, azonban a szálak a hőkezelés miatt összetapadnak. Emiatt az ilyen jellegű szőnyegek némileg durvábban, keményebb szálúak.

A velúr szőnyegek sűrűbb szövéssel rendelkeznek, amely esetében a hurkolt szálakat átvágják. Ezeknél kisebb vastagsággal kell számolni. A speciális hőkezelés után a szálak virágszerűen kinyílnak, ennek köszönhetően puha, bársonyos hatást keltenek életre.

Meg kell még említenünk az úgynevezett csúcsnyírt szőnyegeket, amelyeket gépileg vagy kézzel nyírnak a megfelelő magasságra. Az ilyen szőnyegek jellemzően plasztikus hatásúak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs