2015. október 26.
Amit a kutyákról tudni kell

Mindannyian szeretjük a jól nevelt, ügyes kutyákat. Szeretnénk, ha a mi kedvencünk is ilyen lenne, akit bátran levihetünk sétálni, nem kell attól tartani, hogy a neveletlensége miatt problémákat okoz. De lássuk, melyek azok a tudnivalók, amelyeket minden gazdinak fejben kellene tartania.

[wp_ad_camp_1]

A kutya nevelése, illetve tanítása jutalmazással történhet. A jutalmazás lehet dicséret, simogatás vagy egy finom falat. Ez ahhoz is hozzásegíti a gazdit, hogy harmonikusabb kapcsolatot alakítson ki a kedvencével. A büntetéssel ezt nem érhetnénk el, ráadásul a büntetés a legritkább esetben vezet eredményre. Ez nem azért van, mert a kutya „félvállról venné” a büntetést, hanem egyszerűen azért, mert nem tudja, miért bántották. A kutya nem képes hosszú percekre vagy órákra visszaemlékezni és összekötni a büntetést a büntetés okával. Ha egy órával ezelőtt széttépett egy cipőt, majd boldogan jön üdvözölni bennünket, mi pedig a cipő láttán megbüntetjük, akkor azt gondolja, hogy az üdvözlés miatt járt pórul…

A kutyák táplálása lehetőleg a megfelelő kutyatápokkal történjen. A házi maradékok természetesen megetethetők a kutyával, de figyeljünk oda, hogy miből mennyit adunk neki, illetve arra is, hogy kellő minőségű tápanyaghoz jusson. Ez különösen télen fontos a szabadban telelő kutyák esetében, akik számára a tápanyag gyakorlatilag fűtőanyag is. Az alultáplált kutyák fáznak és könnyebben megbetegednek a téli időszakban. Lehetőleg ne adjunk csontot a kutyának; noha minden rajzfilm és minden berögződés azt mutatja, hogy a kutyák csontot esznek, erre a valóságban semmi szükség. Mindenekelőtt a csont tápanyagtartalma nagyon alacsony, így értelme sincs, ráadásul az üreges (baromfi) csontok akár belső sérülést is okozhatnak, ami sajnos halálhoz is vezethet.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs