2017. február 06.
Amit a katicabogarakról tudni érdemes

A katicabogarakat szinte minden ember szereti, mivel külseje aranyos, és emberi szempontból fontos állatok. A katicák petéket raknak le, melyek 5-10 nap alatt kelnek ki, és rögtön táplálkozni és vedleni kezdenek. Ezután bebábozódnak, és a báboknak a növények leveleinek fejlődnek tovább, hogy imágóvá alakulhassanak.

[wp_ad_camp_1]

A frissen kikelt katicabogár színe még nem olyan erős, és a pöttyök is később alakulnak ki. Ha a katicabogarak megijednek, vagy veszélyben érzik az életüket, akkor a hemolifa nevű folyadékot préselnek ki a testükből, amely sárgás színű anyag. Van olyan eset is, amikor halottnak tettetik magukat, csak azért, hogy ezzel megvédjék az életüket. Hazánkban 78 fajta katicabogarat fedeztek fel, ezek közül az emberek körében a legismertebb a hétpettyes katicabogár, tévhit az, hogy a pettyek száma az állat életkorára utal. Ez a rovar fajta tetvekkel táplálkozik, naponta akár 50 levéltetvet is képesek elfogyasztani, ezért a biokertészetben alkalmazzák őket. A hétpettyes katicabogár 40 petét is le szokott rakni egy alkalommal, amelyek körülbelül egy hét alatt ki is kelnek.

A katicabogarak csupán egy telet képesek átvészelni, ezt is úgy, hogy csoportokba tömörülnek, a szaporodás után elpusztulnak. Télen ezek az apró állatkák az avarba, fakéregbe, fűcsomókba, vagy a talajba rejtőznek el. A rovar hossza 1.5-12 milliméter között lehet, színe lehet fekete, narancssárga, vörös, sárga, ám nem minden katica pöttyös, hanem vannak csíkosak, és egy egyszínűek is. A katicabogár testének felülete csupasz, viszont vannak, olyan fajok is, amelyek testén szőr található. A huszonkét pettyes katicabogár a növényeken található lisztharmatot fogyasztja el, ezért ősszel találkozhatunk ezzel a fajjal, mivel ilyenkor párás a levegő.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs