2022. január 16.
Amit a fájdalomcsillapításról tudni érdemes

Talán nincs is rosszabb érzés a fájdalomnál. Egy ünnepek alatt jelentkező fogfájás, vagy egy kirándulás előtti bokafájdalom akár hetekre is tönkreteheti a mindennapokat. Szerencsére ma már nem feltétlen kell eltűrni a kínzó érzést, hisz a fájdalomcsillapításnak számtalan fajtája elérhető mindenki számára.

Azonban bár ilyen helyzetben kecsegtető megoldásnak tűnik, hogy azonnal bevegyünk valamilyen fájdalomcsillapító tablettát, ez nem minden esetben jó döntés. Amennyiben valamilyen akut fájdalom jelentkezik, aminek az oka teljesen egyértelmű (ilyen például a fentebb említett fogfájás), akkor természetesen érdemes csillapítani a fájdalmat amíg nem tudunk elmenni egy fogorvoshoz, aki végrehajtja a megfelelő kezelést, ezzel pedig meg is szünteti a kiváltó okot. Ám ha a fájdalom eredetét nem tudjuk pontosan behatárolni – és az tartósan fennáll -, akkor megvan annak a veszélye, hogy a csillapítással tompítjuk a szenvedésünket, ám az alapproblémát nem kezeljük, csak elfedjük. Ez főképp azért is lehet problémás, mert számos olyan betegség létezik, ahol a kisugárzó fájdalom miatt azt nem ott érezzük, ahol a valódi gond van (például egy sérv, vagy szívbetegség esetében), így nagyban megnehezíthetjük a diagnózist.

Ez természetesen elsősorban a nociceptív fájdalmak esetén igaz, azaz minden olyan esetben, amikor a testünk – és az idegrendszerünk – a szervezetünk védelme érdekében reagál fájdalom érzettel. (Neuropátiás esetben szakorvos által javasolt módon kell csillapítani a fájdalmat.) A lényeg ilyenkor az, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy a fájdalom az a szervezet egyik védekező mechanizmusa, hisz így jelzi számunkra, hogy amit csinálunk az nem jó (ez történik például, ha valami forró felülethez érünk), vagy hogy valahol a testünkben valami nem jól működik. Épp ezért az átmeneti fájdalomcsillapítás mellett az elsődleges cél az a probléma forrásának feltárása és annak célzott kezelése, hisz hosszútávú, végleges eredményt csak így érhetünk el. Ha tehát a kellemetlen érzés 3-4 nap után sem javul, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, aki megteszi a megfelelő lépéseket az alapos kivizsgálásunk érdekében.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs