2016. december 22.
Adatbiztonság alapfokon: számítógépes kártevők

Fertőzött e-mail mellékletek és egyéb elektronikai üzenetek megnyitása útján, de csupán csak egy weboldal látogatása során is megfertőződhetnek a számítógépek károkozó programokkal. Ezek fajtáit jelen cikk keretében nem taglalom részletesen, csak a védelmi intézkedésekre helyezem a hangsúlyt:

[wp_ad_camp_1]

– Ügyeljen arra, hogy gépére legyen vírusvédő és kémprogramok ellen védő program, valamint tűzfal installálva, és azok legyenek aktiválva, mielőtt internetre vagy helyi hálózatra (pl. wifi-re) csatlakozik!

– engedélyezze, hogy a Windows automatikusan telepítse a frissítéseket,

–  figyeljen oda az Ön által használt szoftverek frissítéseire, és ha a programok kérik, akkor telepítse őket (pl. Java, flash player, stb. update).

Számítógépes vírusokkal szinte már mindenki összefutott, még ha nem is tud róla.

Sokan úgy gondolják, hogy ha egy ingyenes vírusirtó program telepítve van a gépükre, akkor az megfelelő biztonságot ad. Sajnos ki kell ábrándítanom, mert ezek a programok nem védenek a kémprogramoktól és a kéretlen reklámoktól.

Ezért a következőket ajánlom:

  • természetesen legyen vírusirtó a gépén,
  • az mellé telepítse pl. a Superantispyware programot, aminek az a hátránya, hogy az ingyenes verziót kézzel kell frissíteni és lefuttatni. Ezt tegye meg kb. kéthetente.
  • Használja a Mozilla Firefox böngészőt, amibe telepítse az Adblock szűrőt.

A Spam-ek veszélyei: A tömegesen küldött e-mail-ekre nem szabad válaszolni, mert minden reakció értékes a küldő számára, tudniillik biztos lehet benne, hogy küldeménye megérkezett. Egy ilyen módon “ellenőrzött” címet aztán tovább lehet adni (eladni) és az ember még több nemkívánatos spam-et kap. A neten terjedő segítségkérő, vagy rendkívüli ajánlattal kecsegtető levelek szinte kivétel nélkül hamisak! Azokra ne válaszoljon, ne küldje tovább!

Sajnos sok spamben a leiratkozás is csak olaj a tűzre… Ezért ezeket a küldőket tiltsa le, jelölje levélszemétnek.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs