2015. június 06.
A zenének stressz oldó hatása is van

Bizonyított tény hogy a zene jó hatással van az állatokra, a nővényekre és az emberre. A zene alapvető jellemzője a harmónia, amely jó hatással van az idegrendszerre, hiszen az ember is mindig a harmóniára törekszik.

[wp_ad_camp_1]

Az ember harmóniára törekvő lény, és a szimmetrikus dolgokat szereti, mint ahogyan a szimmetria határozza meg testfelépítésünket, a szimmetriavonal mentén tükröződnek karjaink, lábaink, a két szem, amely a lélek tükre. A zene alapvetően a harmóniára épül, legyen az bármilyen stílus, vagy hangszer, a zenében az ember a feloldódást találja meg. A zene stressz oldó hatású, és azáltal, hogy a harmóniára törekvő személyiség lelki békét talál a zenében, egyfajta kielégülést is ad az ember számára. A zene elhozza a lelki békét, a nyugalmat.

A zenéhez szorosan kapcsolódik a tánc, mint önfeledt szárnyalása a léleknek, és a test harmonikus mozgása kíséri, ami szintén a zene stressz oldó hatását mutatja meg. A tánc közben, a zene hatására az ember megszabadul a stressztől, feszültségtől, és egyfajta harmóniába kerül a zenével. Vannak nagyon nyugodt, melankolikus zenék, amelyek kifejezetten harmóniát biztosítanak hallgatójának, vannak a klasszikus zenék is, de vannak a modern elektronikus zenékben is hasonló irányzatok, mint a chill vagy a lounge. Ezek a zenék a meditáció nyugodtságát fejezik ki a hangszerek nyelvén, és csak a dallamok vannak, mint végtelen nyugalom. Ének általában nincs vagy csak nagyon kevés ezekben a dalokban, hogy ne törje meg semmi az áradó harmóniát, ami jó hatással van az idegrendszerre. A zenét terápiás céllal is szokták alkalmazni, a zeneterápia sok embernek okoz megnyugvást külön, direkt módon, ugyanis nem csak a fesztiválok, táncos szórakozóhelyek önfeledt szabadságában nyilvánul meg a zene stressz oldó hatása.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs