2021. november 14.
A Yucca termesztése és gondozása

A gerinctelen yucca (Yucca elephantipesis) egy sokoldalú örökzöld növény, amely a kertben és a nappaliban egyaránt virágzik. Vastag, faszerű szárral büszkélkedhetnek, tetején tiszta vonalú, kard alakú levelekkel.

A yucca ezen formájának puhább levelei vannak, tüskék nélkül, és ez adja a nevét. A kard alakú leveleknek nincs éles, kemény széle, így kicsit felhasználóbarátabb, mint a yucca többi fajtája. Leveleinek azonban hegyes vége van, ezért legyen óvatos, amikor a közelében sétál. Ideális körülmények között a gerinctelen yucca akár virágozhat is. Tavasszal vagy nyáron a közepéből szárat hoz létre, amelyen harang alakú, fehér virágfürtök nyílnak. Virágzás azonban általában csak a szabadban, a földben termő növényeken fordul elő. A konténerben vagy szobanövényként termesztett gerinctelen jukkák ritkán hoznak virágszárat. Bár a gerinctelen yucca lassan növekszik, a szabadba ültetve gyorsabban nő. Ha elegendő helyet kap, akár 30 láb magasra és majdnem olyan szélesre is megnőhet. Ennek azonban nem szabad elriasztania attól, hogy a nappaliban neveljen egyet. Cserépben termesztve és nyírva tartva a gerinctelen yucca általában eléri az 5 láb magasságot, így tökéletes talajnövény.

Magassága miatt egy kültéri konténerkert magasabb kiegészítője is lehet. A gerinctelen yucca kevés karbantartással és kevés odafigyeléssel is jól teljesít. Az egészséges növény legfontosabb kulcsa a sok napsütés és a száraz, jó vízelvezetésű talaj. Ne öntözze túl ezt a növényt. Időnként előfordulhat, hogy le kell vágnia az elhasználódott vagy megereszkedett leveleket, hogy a gerinctelen yucca tisztán és egészségesen nézzen ki. Ezeket a szívós növényeket nem gyakran zavarják kártevők vagy betegségek, de zavarhatják őket a levéltetvek, a pikkelyes vagy a lisztes poloskák. A legnagyobb probléma a gyökérrothadás, amelyet a túlöntözés okoz.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs