2019. augusztus 01.
A vízcsövek és a háztartási gépek ádáz ellensége

A háztartási gépek, valamint a vízcsövek élettartamát nagy mértékben csökkenti a vízkő. Ez különösen a túlmelegedésnél jelent veszélyt. Ha a belső csővezetékekben vízkő képződik, akkor a víz áramlása korlátozott, ami idővel komoly anyagi károkat okozhat.

[wp_ad_camp_1]

Még több információ a vízkőről a weboldalon érhető el. A vízkőképződés azért igazán veszélyes, mert szigeteli az elemeket és arra kényszeríti őket, hogy még több energiát használjanak, mint amennyire alapvetően szükségük lenne, aminek korai égetés az eredménye. Sokan megnyugodnak, ha a területet, ahol élnek lágy vizű területnek minősítik, ez azonban nem elég nyomós indok, hogy mellőzzék a víz lágyító eszközök és praktikák alkalmazását, mert a vízkő kialakulásának kockázata ekkor is fennáll. A víz a mély fúrásból szárazság idején folyik ki, így megváltozik keménységi szintje. Továbbá a vízzel foglalkozó cégek a vizet föld alatti csővezetékeken keresztül mozgatják, ami szintén befolyásolja a víz keménységi szintjét.

A kemény vízterületeken a vízkő a fűtési és melegvizes rendszerek esetében magas üzemeltetési költséget eredményez. Ez különösen igaz az épületgépészeti és ipari alkalmazásokban. Ha az Egyesült Királyságot nézzük, akkor azt látjuk, hogy a vízkőképződés miatt kialakuló költség igen jelentős. Ez alapvetően a vízkő miatt kialakuló energiapazarlást jelenti. A vizsgálatok szerint, ha a hőcserélő felületen 25 mm vastag vízkő réteg képződött, akkor 90 százalékkal csökken a hőátadás, ez pedig jelentős energiaköltségeket eredményez. Már 1 mm-es vízkő réteg is növeli a költségeket, még pedig 7,5 százalékkal. A vízképződés tehát komoly költségeket eredményezhet, így érdemes nem félvállról venni és felvenni vele a harcot.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs