2021. március 27.
A világ leghosszabb folyója – Nílus vagy Amazonas

Nagyon sokáig nem volt egyet értés, hogy vajon az Amazonas vagy a Nílus a világ leghosszabb folyója. Sokan rávágják, hogy az Amazonas, azonban nagyon sokáig úgy gondolták, hogy a Nílus érdemelte ki ezt a címet. Mára viszont pontosan tudjuk, hogy az Amazonas a világ leghosszabb folyója.

[wp_ad_camp_1]

A leghosszabb folyó az Amazonas, azonban nagyon sokáig ez nem volt egyértelmű. Ennek oka az volt, hogy sokáig nem tudtak eljutni a folyó forrásáig. A legújabb kutatások szerint az Amazonas közel hétezer kilométer hosszú, egészen pontosan 6992 kilométer hosszan kanyarog hét országon keresztül, végül Braziliában az Atlanti-óceánba ömlik. Tény, hogy az Amazonas a világ legfontosabb folyója, azonban tagadhatatlan, hogy mindkét folyó elképesztően impozáns, tekintélyt parancsoló és különleges világot alakított ki maga körül. A Nílus említésére sokan Egyiptomra és a piramisokra gondolnak. A Nílusnak nagy szerepe volt abban, hogy partjain kialakult a civilizáció egyik bölcsője. Egyiptom fővárosa, Kairó a mai napig az egyik legnépszerűbb arab város. Egykor Egyiptom volt a Közel-Kelet egyik legerősebb állama, valamint a kereskedelem, tudomány, illetve a kultúra világjelentőségű központja.

Az Amazonas nem csak a leghosszabb, hanem a legbővizűbb folyó is a világon. Legelőször Francisco de Orellana spanyol kutató próbálta végig járni a folyót a tizenhatodik században, viszont útközben harcos nők támadták meg, ezért a brazíliai szakaszon a görög mitológiából ismert harcos nők után az Amazonas nevet kapta a folyó. Az Amazonas nagy népszerűségnek örvend, ezért rengeteg turista látogat el ide évről-évre. Különösen a hajótúrák örvendenek nagy népszerűségnek. Ha szeretne bővebben tájékozódni vagy biztosítást szeretne kötni, akkor látogasson el az axa-assistance.hu weboldalra!

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs