2021. május 31.
A világ leghíresebb tornyai

A tornyokat az emberiség az őskortól kezdve építette. Az ókori Jericho falait, egy kőtorony egészítette ki. A későbbi civilizációk gyakran őrtornyokat építettek erődítményeik részeként, hogy magas, biztonságos helyet biztosítsanak, ahonnan az őr megfigyelheti a környező területet. Az elmúlt két évezredben mindenféle tornyot építettek, beleértve harangtornyokat, óratornyokat, minareteket és kommunikációs tornyokat.

[wp_ad_camp_1]

Etiópia északi részén található Axum névadója az Axum királyság eredeti fővárosa volt. Az Axum haditengerészeti és kereskedelmi hatalom volt, amely Kr. E. 400 körül és Kr. U. 1000 között uralta a régiót. A város főbb Aksumite műemlékei a sztélék. A legmagasabb álló torony a 24 méteres (79 láb) Ezana király Sztéléje. Az olasz hadsereg által eltávolított további 24,6 méter magas sztélét visszatették Etiópiába, és 2008-ban újratelepítették. A Kr. U. 300-500 körüli időkről úgy gondolják, hogy a sztélék temetési emlékek Axum ősi uralkodói számára, akiket eltemettek a sírok alatt. A Galata-torony egy középkori kőtorony Törökországban, Isztambul Galata kerületében. A város egyik legszembetűnőbb látványossága, hogy a torony 67 méter magas (220 láb), tetején egy kúpos kupakkal ellátott henger dominálja a látképet. A tornyot 1348-ban építették a konstantinápolyi genovai kolóniát körülvevő erődítmények részeként. Ma a felső emeleten található egy étterem és kávézó, ahonnan csodálatos kilátás nyílik Isztambulra és a Boszporuszra.

Svaneti Grúzia távoli északi tartománya, a megművelt kukoricatáblák, kis falvak és ősi tornyok földje. A híres tornyokat az északi törzsek és lavinák elleni védekezésre építették. Minden Svan családnak általában saját tornya volt. Biztonságos visszavonulást biztosítottak mindenkinek, aki felmászott egy kötéllépcsőt, amelyet aztán fel lehetett húzni mögöttük. Súlyos havazások idején is nélkülözhetetlennek bizonyultak.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs