2016. április 04.
A vietnami háború története

A vietnámi háborút tartják a világ 3. legsúlyosabb katonai konfliktusának (az első kettő a két világháború), hiszen a háború ideje alatt 5 millióan vesztették életüket. Az USA történelmében is fontos szerepet játszott és egy egész generáció életét meghatároztam, hiszen 2,5 millió amerikai vett részt a háborúban az 1960-1973 közötti periódusban.

[wp_ad_camp_1]

A vietnami háborút (1955-75) az első indokínai háború folytatásaként tartják számon. A háborút Franciaország vívta azért, hogy visszaszerezze Indokinát, és a Vietkong nevű függetlenségi mozgalom csapatai ellen küzdött. A franciák az Egyesült Államoktól kaptak komoly pénzügyi segítséget, a Vietkong csapat pedig a kommunista országok támogatását élvezhette. A háború utolsó éveiben a költségek legnagyobb részét már az Egyesült Államok biztosította. Ennek ellenére a francia sereg nem tudta kellőképpen uralni a helyzetet, és 1954. május 7-én vereséget szenvedtek Dien Phien Bu alatt. Ezután a francia kormány is megbukott 1954. június 22-én, és így kerül hatalomra a Pierre Mendés-France, aki ellenezte a háborút.

Ő megígérte a nemzetgyűlésnek, hogy 30 napon belül elintézi, rendezi és helyrehozza ezt az indokínai kérdést, vagy ha nem, hát lemond. 1954. július 21-én Franciaország és a Vietnami Demokratikus Köztársaság aláírta a genfi tűszüneti egyezményt, amelyben a franciák végre elismerték Vietnam függetlenségét. Ezzel vége lett a történelem egyik igen fontos korszakának: Vietnam önálló útra tért, miután legyőzte a gyarmati elnyomást. Az újdonsült független ország északi és déli részének viszont teljesen más elképzelései voltak ezzel az új úttal kapcsolatban. Hatalmas esemény és fordulópont volt tehát a vietnámi háború, amelyben rengeteg ember vesztette életét, és igazán sorsfordító volt mind Vietnám, mind Franciaország történelmében.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs