2020. november 17.
A veszélyeztetett ausztrál vallabi populáció visszatér

A Queensland-i vallabi populációját visszahozták a kihalás széléről, miután az UNSW Sydney által vezetett természetvédelmi tudósok sikeresen kipróbálták a szárazföldi emlősöknél még soha nem alkalmazott beavatkozási technikát.

[wp_ad_camp_1]

A „headstarting” néven ismert módszer segítségével a kutatók egy bizonyos méret alatt egy védett területre helyezték a vallabi kengurukat, ahol felnőttkorukig élhettek fő ragadozóik – főleg a vadmacska – fenyegetése nélkül, mielőtt visszaengedték volna őket a vadonba. A Current Biology ma megjelent cikkében a tudósok leírják, hogyan döntöttek a fiatalkori vallabik vadon élő macskák elleni védelmének stratégiájáról az Avocet Nature Refuge-ben, Emeraldtól délre, Queensland központjában, ahol 2015-ben csak 16 állatot tettek ki. Alexandra Ross szerint a 3 kg alatti – vagy egy rögbi labdánál kisebb – fiatalkori vallabi könnyű préda a vadmacska számára. “Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy ezeknek a fiatal vallabiknak több mint a felét vadmacska ölte meg, még mielőtt felnőtté váltak volna” – mondja Ross asszony.

“De ha megnézzük a felnőttek számát, akkor a túlélési arány 80 százalékra emelkedik – ami azt mutatja, hogy a méret jó előrejelzője a túlélésnek.” Tehát arra gondoltunk, hogy át tudjuk segíteni őket ezen a nehéz időszakon – amikor még mindig kicsik, és egy macskának könnyű őket megragadnia – ha vadon élő védett területekre helyezik őket, mert akkor pozitív változást hozhatunk a populáció számában. “Az eredmények több mint megerősítették a tudósok sejtéseit. A 2015 és 2018 között a vallabik 89 százaléka túlélte azt, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy visszaengedhessék őket a vadonba. Néhányat sérülés miatt eutanizáltak, kettőt balesetek vagy ismeretlen okok miatt holtan találtak, négyet pedig ragadozó madarak öltek meg.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs