2019. február 08.
A vashiány és tünetei

A 21. században az emberek körében a vashiány az egyik leggyakrabban előforduló hiánybetegségnek nevezhető. Ez az a hiánybetegség, amely igen változatos tünetekkel jelentkezhet, többek között ennek is köszönhető, hogy csak nagyon nehézen felismerhető, hogy milyen betegséggel is áll szemben a páciens.

[wp_ad_camp_1]

Viszont, ha sikerül felismerni a tünetek okát, akkor azt érdemes nagyon komolyan venni, hiszen a vashiány számos komoly probléma kiváltó oka lehet az emberi szervezet számára. A vashiány egyik legismertebb és leggyakoribb tünete a vérszegénység lehet. Ez igen gyakori problémának nevezhető ma Magyarországon. Abban az esetben, ha szervezetünkben nincs meg a szükséges vas mennyiség, akkor a vörösvértestek számára drasztikusan lecsökkenhet. Melyeknek az egyik legfőbb feladata, hogy a szervezetünkben található szövetekhez eljuttassa a szükséges oxigént. Többek között az is érdemes megemlíteni, hogy a vashiányból következet vérszegénység a gyermekeknél különféle fejlődési zavarokhoz, a felnőtteknél viszont gyengeséghez, szívproblémákhoz, illetve a nőknél terhesség alatt koraszüléshez is vezethet.

Érdemes még megemlíteni, hogy a nőknek különösen fontos erre oda figyelni, hiszen azok, akik menstruáció alatt több vért veszítenek, számukra nagyon fontos lehet a megfelelő vitaminok pótlása. Amennyiben egészséges étkezünk, akkor a szervezetünk folyamatosan a vas pótlásához juthat a mindennapi táplálékbevitel által. Ugyanis az ételekben található vas, kémiailag eltérő formában van jelen, így ebből következik az is, hogy ezek felszívódási hatékonysága különböző lehet. Az emberi szervezet számára a legkönnyebb hasznosítani az állati eredeti húsból, illetve vérből nyert tápanyagokat, többek között a vasat is.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs