2022. április 16.
A varázslatos Varsó

Lengyelország fővárosa ugyan nem Európa legkedveltebb úti célja, ám egy hosszú hétvégét eltöltve itt rájövünk, hogy miért is vallják oly sokan, hogy ezt a várost egyszer mindenképpen látni kell.

Egy jól megszervezett – és tervezett – három napos út pont elég arra, hogy a legfőbb látnivalókat megcsodáljuk és megtapasztaljuk a város utánozhatatlan hangulatát. Varsó történelme több mint 1400 évre nyúlik vissza, ezért kalandozásainkat  az UNESCO Világörökség részét képező óvárosban érdemes kezdenünk. A séta során olyan jellegzetes látnivalókban gyönyörködhetünk, mint az óváros piactere, a varsói királyi vár, a varsói Barbakán és a Szent János-székesegyház. A zsidó temető megtekintése után feltétlen látogassuk meg a  lengyel zsidók történetét bemutató POLIN Múzeumot,. A vacsorát költsük el az egyik hangulatos családi étteremben, végigkóstolva a finomságokat a parasztsajtoktól a hagyományos kolbászon át a kortárs kézműves sörökig.

Miután felfedeztük a varsói történelem legfontosabb emlékeit, merüljünk el egy kicsit a kortárs kultúrában is,erre pedig mi sem alkalmasabb, mint  bebarangolni a feltörekvő Praga negyedet, ahol élénk utcai művészet, bohém galériák és furcsa múzeumok várnak minket. Ennek tükrében az estét érdemes egy hamisítatlan lengyel kocsmatúrával zárni és belekóstolni a város lüktető éjszakai életébe. Túránk zárásaként ismét forduljunk a történelem felé és fedezzük fel Varsó II. Világháborús relikviáit, élükön a Treblinkával, amely ma egy megható, sziklákkal kirakott emlékhely. Ha érzünk magunkban elég erőt, akkor irány az Auschwitz-Birkenaui Emlékhely és Múzeum, ahol a jól megőrzött barakkok és az erőteljes emlékművek sokkolóan magával ragadó történelmi élményt jelentenek majd. Ha mélyebben el szeretnénk merülni a témában, akkor részt vehetünk egy szervezett kiránduláson Krakkóba, ám arra készüljünk fel, hogy lelkileg igen megterhelő lesz az utazás.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs