2021. április 22.
A vadvízi evezésről röviden

Aki szereti az adrenalinban gazdag túrákat, és olyan extrémsportot keres, amit különösebb felkészülés és felszerelés nélkül el lehet kezdeni, az élvezni fogja a vadvízi evezést. A raftingtúra nemcsak szabadidős kikapcsolódás, adrenalinban gazdag kalandtúra, igazi közösségépítő gyönyörű környezetben.

[wp_ad_camp_1]

Az adrenalinlöket adja az extrém sportok népszerűségét. Az adrenalin a mellékvese által termelt hormon, amely veszély vagy stressz hatása alatt termelődik, megemeli a vérnyomást fokozza a szívműködést, a pupilla kitágul, a szervezet készenléti állapotba kerül, az „üss és fuss” reakciót hozza elő. Az extrém sportok izgalmát az állandó bizonytalanság, életveszélyes helyzetek adják. A raftingolás a legélvezhetőbb extrém sportok közé tartozik. Gyakorlatilag előképzettség nélkül, egy magabiztos úszótudással neki lehet vágni egy ilyen kalandtúrának. Hazánk sajnos nem kedvez a raftingolás szerelmeseinek, Szlovénia vagy Ausztria vadvizeit kell felfedeznünk, ha evezni szeretnénk.

A vadvízi evezés nem büszkélkedhet hosszú múlttal, a felfújható (raft), strapabíró műanyag csónakokat eredetileg az amerikai hadsereg számára tervezték, speciális akciók végrehajtására. A felszerelés vízálló neoprén ruhából, mentőmellényből, bukósisakból, merev talpú cipőből áll. A gumicsónakokban 6-8 ember evez egy tapasztalt vezető irányításával. Előnye, hogy esőben is lehet raftingolni, úgyis vizes lesz mindenki a túra végére. Hat különböző nehézségi osztályba sorolják a folyóvízeket veszélyességük alapján, kezdőként csak az első két osztályba sorolt túrával próbálkozzunk. Evezés közben a vadregényes táj extra élményt ad a résztvevőknek. Egy többnapos vadvízi evezés kitűnő program családoknak, barátoknak és remek csapatépítő lehet cégeknek is, mivel az evezés összehangolt munkát igényel a csónakban ülőktől.

Kapcsolódó bejegyzések

Megosztás

Szerzőről

hunprobalazs